Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na zimno o wielu możliwościach podania, nie tylko klasycznie w tortownicy. Dosyć łatwe w przygotowaniu. Smaczne i puszyste . Idealne na letnie przyjęcie.

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)

Spód

  • 360 g ciastek czekoladowych
  • 150 g masła

Masa truskawkowa

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 160 g cukru pudru
  • 60 g cukru
  • 60 g żelatyny
  • 60 ml wody

Mus czekoladowy

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 8 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)
Spód: Ciastka umieszczamy w misie blendera i mielimy. Masło rozpuszczamy. Następnie studzimy. Pokruszone ciastka mieszamy z wystudzonym tłuszczem. Masę wykładamy dno tortownicy. Chłodzimy około godzinę.

Masa serowa: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Na małym ogniu podgrzewamy truskawki z cukrem. Następnie studzimy. Wystudzony syrop z owocami miksujemy na gładki krem. Owoce przecieramy przez sitko. Biały ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli mus truskawkowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą krótko podgrzewamy. Bardzo wolnym strumieniem dodajemy do sera. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę. Tężejącą masę serową wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez około trzy godziny.

Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki. W garnku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę.Pamiętamy aby cały czas mieszać. Ciepłą śmietaną zalewamy kawałki czekolady. Krótko mieszamy i studzimy. Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Zimny sos ubijam, do masy dodajemy śmietanfix. Miksuje. Mus czekoladowy układam na serniku. Chłodzę około dwóch godzin.
Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)
Prosty sernik z truskawkami, bez pieczenia