Sposób przygotowania:
Prosty sernik truskawkowy(bez pieczenia)
Spód: Ciastka umieszczamy w misie blendera i mielimy. Masło rozpuszczamy. Następnie studzimy. Pokruszone ciastka mieszamy z wystudzonym tłuszczem. Masę wykładamy dno tortownicy. Chłodzimy około godzinę.
Masa serowa: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Na małym ogniu podgrzewamy truskawki z cukrem. Następnie studzimy. Wystudzony syrop z owocami miksujemy na gładki krem. Owoce przecieramy przez sitko. Biały ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli mus truskawkowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą krótko podgrzewamy. Bardzo wolnym strumieniem dodajemy do sera. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę. Tężejącą masę serową wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez około trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki. W garnku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę.Pamiętamy aby cały czas mieszać. Ciepłą śmietaną zalewamy kawałki czekolady. Krótko mieszamy i studzimy. Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Zimny sos ubijam, do masy dodajemy śmietanfix. Miksuje. Mus czekoladowy układam na serniku. Chłodzę około dwóch godzin.
Masa serowa: Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Na małym ogniu podgrzewamy truskawki z cukrem. Następnie studzimy. Wystudzony syrop z owocami miksujemy na gładki krem. Owoce przecieramy przez sitko. Biały ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy powoli mus truskawkowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Napęczniałą krótko podgrzewamy. Bardzo wolnym strumieniem dodajemy do sera. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę. Tężejącą masę serową wylewamy na spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce przez około trzy godziny.
Mus czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki. W garnku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę.Pamiętamy aby cały czas mieszać. Ciepłą śmietaną zalewamy kawałki czekolady. Krótko mieszamy i studzimy. Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Zimny sos ubijam, do masy dodajemy śmietanfix. Miksuje. Mus czekoladowy układam na serniku. Chłodzę około dwóch godzin.