kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Prosty torcik jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i prosty w przygotowaniu torcik jabłkowy.Zawsze się udaje.

Prosty torcik jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty torcik jabłkowy

 

  • 8 żółtek
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 cukier waniliowy(80g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany(18%)
  • NA MASĘ JABŁKOWĄ
  • 1,5 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru(można mniej lub więcej jak kto lubi)
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Prosty torcik jabłkowy
Żółtka utarłam z cukrem,cukrem waniliowym i masłem na białą puszystą masę.Następnie nie przerywając ucierania dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 50 minut. Gdy ciasto się piekło obrałam i pokroiłam jabłka na mniejsze kawałki,wycisnęłam do nich sok z cytryny,dodałam cukier i postawiłam na średnim ogniu.Gotowałam bez przykrycia ok 30 minut aż jabłka zupełnie się rozgotowały.Odstawiłam do wystygnięcia. Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na dwa równe placki.Na jednym wyłożyłam ugotowane jabłka i przykryłam drugim plackiem.Wierzch posypałam cukrem pudrem.
Prosty torcik jabłkowy
Dobrze utarte ciasto wyłożyłam do tortownicy.
Prosty torcik jabłkowy
Jabłka obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki,następnie ugotowałam z cukrem i sokiem z cytryny.
Prosty torcik jabłkowy
Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia.
Prosty torcik jabłkowy
Wystudzone ciasto przekroiłam na dwa placki i przełożyłam ugotowanymi jabłkami.