Sposób przygotowania:
Prosty torcik jabłkowy
Żółtka utarłam z cukrem,cukrem waniliowym i masłem na białą puszystą masę.Następnie nie przerywając ucierania dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 50 minut. Gdy ciasto się piekło obrałam i pokroiłam jabłka na mniejsze kawałki,wycisnęłam do nich sok z cytryny,dodałam cukier i postawiłam na średnim ogniu.Gotowałam bez przykrycia ok 30 minut aż jabłka zupełnie się rozgotowały.Odstawiłam do wystygnięcia. Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na dwa równe placki.Na jednym wyłożyłam ugotowane jabłka i przykryłam drugim plackiem.Wierzch posypałam cukrem pudrem.