Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po upieczeniu tartę polać ketchupem

Tarta z pomidorami

Składniki:

Tarta z pomidorami

 

  • 1 opakowanie ciasto francuskie,
  • 1/2 kg pomidory koktajlowe czerwone,
  • 2 łyżki bazylia posiekana,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki masło,
  • 1/2 szkl ser żółty utarty,
  • 1/4 szkl oliwki bez pestek posiekane,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z pomidorami
Ciasto włożyć do formy. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, usmażyć. Cebulę wyłożyć na ciasto, ułożyć pomidory i oliwki, oprószyć solą, pieprzem i bazylią. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, posypać żółtym serem i zapiekać około 5 minut.