VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Prowansalski kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno aromatyczne mięsko z ziołami prowansalskimi, czarnymi oliwkami i warzywami. Danie bardzo proste do przygotowania.

Prowansalski kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prowansalski kurczak

 

 

Sposób przygotowania:

Prowansalski kurczak
Udka umyć i natrzeć przyprawą do mięsa. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć je na rumiano. Marchewkę pokroić w pół plastry, cebulę w kostkę, gałązkę selera drobno posiekać, oliwki pokroić w kółeczka. Gdy mięso się podsmaży dodać wszystkie warzywa. Podlać 1 szklanką wody, dodać zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, kostkę rosołową, sól, pieprz. Przykryć i dusić do miękkości.
Prowansalski kurczak
Etap 1 Mięso należy bardzo dokładnie przyprawić
Prowansalski kurczak
Etap 2 Obsmażyć na patelni na rumiany kolor
Prowansalski kurczak
Etap 3 Dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości
Prowansalski kurczak
Etap 4 Idealne na obiad lub na kolację