Sposób przygotowania:
Kurczak amerykański
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Następnie majonez wymieszać ze szczyptą pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy, czerwonej papryki, ziół prowansalskich, obtoczyć w tej mieszance kurczaka, a później obtoczyć w mące.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić kurczaka, boczek i smażyć, aż nabiorą rumianego koloru.
Później dodać cebulę i rozgnieciony 1 ząbek czosnku i smażyć kilka minut, aż cebula lekko się zeszkli.
Śmietanę wraz mlekiem i serkiem rozpuścić na małym ogniu mieszając.
Tak przygotowanym sosem zalać składniki na patelni, które przełożyć do rondla, dodać pozostały, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i ziół prowansalskich do smaku i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Na końcu wrzucić posiekany szczypior i wymieszać, ewentualnie doprawić przyprawami do smaku.
Następnie majonez wymieszać ze szczyptą pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy, czerwonej papryki, ziół prowansalskich, obtoczyć w tej mieszance kurczaka, a później obtoczyć w mące.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić kurczaka, boczek i smażyć, aż nabiorą rumianego koloru.
Później dodać cebulę i rozgnieciony 1 ząbek czosnku i smażyć kilka minut, aż cebula lekko się zeszkli.
Śmietanę wraz mlekiem i serkiem rozpuścić na małym ogniu mieszając.
Tak przygotowanym sosem zalać składniki na patelni, które przełożyć do rondla, dodać pozostały, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i ziół prowansalskich do smaku i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Na końcu wrzucić posiekany szczypior i wymieszać, ewentualnie doprawić przyprawami do smaku.