xavera

xavera

Kucharz
[Przepisów: 8]

przecier żurawinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przecier żurawinowy jest doskonały jako dodatek do mięs i wędlin.

przecier żurawinowy

Składniki:

przecier żurawinowy

 

Sposób przygotowania:

przecier żurawinowy
Żurawinę przebrać, oczyścić, wsypać do szklanej lub porcelanowej wysokiej miski i rozgnieść drewnianym tłuczkiem; następnie zdusić praską ząbki czosnku i dodać do przecieru żurawinowego, na koniec dodać miód, wszystko dokładnie wymieszać drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łżką, przełożyć do szklanych słoiczków i wstawić do lodówki. Po 24 godzinach można używać jako dodatku do mięs lub wędlin. Można go też stosować jako środek przeciw przeziębieniom oraz przy nadciśnieniu - należy zjadać jedną łyżeczkę przecieru dziennie.