Sposób przygotowania:
Przekąska południowca na jeden kęs
Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić i odstawić na ok. 20 minut, aż puści gorzki sok. Następnie opłukać i osuszyć. Do dwóch łyżek oliwy dodać łyżeczkę tymianku i skórkę startą z połówki cytryny. Marynatą posmarować wierzchnią stronę każdego plastra. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć plastry bakłażana przez ok. minutę z każdej strony, po czym zdjąć je z patelni i pozostawić do ostudzenia. Suszone pomidory pokroić w niewielkie kawałki i wraz z zalewą oraz kilkoma posiekanymi listkami bazylii dodać do serka kanapkowego. Wymieszać aż do uzyskania pasty. Wierzch każdego plastra smarować łyżeczką sosu bolońskiego Łowicz i łyżeczką kremowego serka. Na każdym plastrze położyć cienki plasterek mozzarelli, po czym każdy plaster zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 minut. Następnie wyjąć ruloniki, pozbawić wykałaczek i owinąć szczypiorkiem. Przystawka doskonale smakuje na ciepło lub na zimno, podana na podgrzanym uprzednio sosie bolońskim.
robertjankopp
evita0007
Sałatki