Sposób przygotowania:
Przekładaniec cytrynowy
Krok pierwszy - CIASTO
1. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować.
3. Do masy jajecznej dodawać kolejno: przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, starta skórkę z cytryny, sok z cytryny i przestudzoną margarynę. Miksować do połączenia się składników.
4. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę i piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
5. Przestudzić i przekroić poziomo na dwa placki.
Krok drugi - KREM
1. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z nim obie mąki.
2. Resztę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
3. Do gotującego się mleka dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Mieszać.
4. Teraz do masy wlać mąki rozpuszczone w mleku. Cały czas mieszając masę doprowadzić do konsystencji budyniu.
5. Gorącą masą przełożyć placki.
Krok trzeci - POLEWA
1. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i skórką startą na grubych oczkach.
2. Polać ciasto i pozostawić na około 2 godziny.
1. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować.
3. Do masy jajecznej dodawać kolejno: przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, starta skórkę z cytryny, sok z cytryny i przestudzoną margarynę. Miksować do połączenia się składników.
4. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę i piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
5. Przestudzić i przekroić poziomo na dwa placki.
Krok drugi - KREM
1. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z nim obie mąki.
2. Resztę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
3. Do gotującego się mleka dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Mieszać.
4. Teraz do masy wlać mąki rozpuszczone w mleku. Cały czas mieszając masę doprowadzić do konsystencji budyniu.
5. Gorącą masą przełożyć placki.
Krok trzeci - POLEWA
1. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i skórką startą na grubych oczkach.
2. Polać ciasto i pozostawić na około 2 godziny.