haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Przekładaniec cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Eleganckie i na każdą okazję - zarówno na przyjęcie jak i do niedzielnej kawy.

Przekładaniec cytrynowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Przekładaniec cytrynowy

Na ciasto

  • 6 jaj
  • 35 dkg mąki
  • 35 dkg margaryny
  • 35 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem

Polewa

Sposób przygotowania:

Przekładaniec cytrynowy
Krok pierwszy - CIASTO

1. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

2. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować.

3. Do masy jajecznej dodawać kolejno: przesiana mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, starta skórkę z cytryny, sok z cytryny i przestudzoną margarynę. Miksować do połączenia się składników.

4. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę i piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).

5. Przestudzić i przekroić poziomo na dwa placki.

Krok drugi - KREM

1. Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z nim obie mąki.

2. Resztę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia.

3. Do gotującego się mleka dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Mieszać.

4. Teraz do masy wlać mąki rozpuszczone w mleku. Cały czas mieszając masę doprowadzić do konsystencji budyniu.

5. Gorącą masą przełożyć placki.

Krok trzeci - POLEWA

1. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i skórką startą na grubych oczkach.

2. Polać ciasto i pozostawić na około 2 godziny.
Przekładaniec cytrynowy
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i żółtka.
Przekładaniec cytrynowy
Na tarce ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy je do białek.
Przekładaniec cytrynowy
Na koncu dodajemy stopiona i ostudzona margarynę.
Przekładaniec cytrynowy
Do goracego mleka dodajemy cukier i masło.
Przekładaniec cytrynowy
Po dodaniu mąki ziemniaczanej doprowadzamy krem do konsystencji budyniu.
Przekładaniec cytrynowy