Sposób przygotowania:
Przekładaniec czereśniowy
Mąkę połączyć z masłem, dodać skórkę cytrynową, szczyptę soli i tyle wody, aby ciasto nie było ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Uformować z niego kulę. Następnie rozwałkować ciasto i ułożyć w niezbyt głębokiej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Sporządzić nadzienie: Masło z cukrem utrzeć w misce na pianę , dodać jajka, migdały, wsypać po trochę mąkę. Na końcu włożyć do masy 40 dkg wypestkowanych połówek czereśni i wymieszać. Otrzymanym, nadzieniem posmarować placek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu na złoty kolor. Pozostawić w blasze do wystygnięcia, a następnie pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem i przybrać kilkoma czereśniami. Smacznego