marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Przekładaniec czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Przekładaniec czereśniowy

Składniki:

Przekładaniec czereśniowy

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec czereśniowy
Mąkę połączyć z masłem, dodać skórkę cytrynową, szczyptę soli i tyle wody, aby ciasto nie było ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Uformować z niego kulę. Następnie rozwałkować ciasto i ułożyć w niezbyt głębokiej, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Sporządzić nadzienie: Masło z cukrem utrzeć w misce na pianę , dodać jajka, migdały, wsypać po trochę mąkę. Na końcu włożyć do masy 40 dkg wypestkowanych połówek czereśni i wymieszać. Otrzymanym, nadzieniem posmarować placek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu na złoty kolor. Pozostawić w blasze do wystygnięcia, a następnie pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem i przybrać kilkoma czereśniami. Smacznego