ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Przekładaniec jabłkowo - orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na niedzielę lub święta.

Przekładaniec jabłkowo - orzechowy

Składniki:

Przekładaniec jabłkowo - orzechowy

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
  • kostka margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

 

  • MASA JABŁKOWA
  • 1 kg jabłek
  • 2 op. galaretki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec jabłkowo - orzechowy
CIASTO; Żółtka utrzyj z cukrami,dodaj śmietanę,połącz.Mąkę i proszek do pieczenia przesiej,posiekaj z margaryną.Dodaj masę żółtkową, zagnieć.Ciasto podziel na 3 części.Rozwałkuj,wyłóż natłuszczone blaszki.Piecz 10min. w temp.200st.Ostudź. MASA JABŁKOWA Jabłka obierz,zetrzyj na tarce.Duś pod przykryciem ok. 10min.Wsyp galaretki,wymieszaj. MASA ORZECHOWA: Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu,aż masa zgęstnieje.Na jednym placku rozsmaruj połowę masy jabłkowej.Przykryj drugim rozsmaruj resztę masy jabłkowej.Przykryj pozostałym plackiem,posmaruj masą orzechową.