Sposób przygotowania:
Przekładaniec jabłkowo - orzechowy
Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i ubijamy dalej na sztywno , dodajemy stopniowo po jednym żółtku i delikatnie ubijamy , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy aby powstała puszysta piana . Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut . Studzimy .Robimy masę orzechową : Mleko z cukrem zagotować i gorące wlać do orzechów . Wystudzić . Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnej masy orzechowej , miksujemy .Masa jabłkowa : Jabłka umyć , obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Galaretki rozpuścić i wlać gorące do jabłek ostudzić .Masa śmietanowa : Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody . Ostudzić . Śmietankę ubić i wlać tężejąca galaretkę . Teraz przekładamy :Na biszkopt wykładamy masę orzechową na to kładziemy herbatniki , następnie wylewamy masę jabłkową i masę śmietankową .Wkładamy do lodówki na 1 godzinkę .