jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Przekładaniec makowo-rodzynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne przekładaniec polecam

Przekładaniec makowo-rodzynkowy

Składniki:

Przekładaniec makowo-rodzynkowy

 

  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • sól
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • cukier waniliowy
  • NA KREM:
  • 30 dag małych rodzynek
  • 150 ml rumu
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek masła

Sposób przygotowania:

Przekładaniec makowo-rodzynkowy
Białka ubij ze szczypta soli na sztywna pianę,nie przerywając ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka. Wymieszaj mąkę tortowa z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Połącz z masą żółtkową.Podziel na dwie części,do jednej dodaj mak.Ciasto osobno piec w prostokątnych blaszkach 25 min.w 170 st.Rodzynki zalej rumem(najlepiej to zrób 2 dni wcześniej),odstaw,masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej,dodaj rodzynki,wymieszaj.Biszkopt jasny posmaruj połową kremu nakryj ciastem makowym,wyłożyć resztę kremu.