Sposób przygotowania:
Przekładaniec siostry Anastazji
KRUCHE CIASTO:
Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
MASA KOKOSOWA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
MASA ORZECHOWA:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać.
I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag.
Przygotować dużą blachę szarlotkową.
Układanie ciast:
I połowa kruchego ciasta
masa jabłkowa
masa kokosowa
masa orzechowa
II kruche ciasto
Piec całość w temp. 180−200 st. przez ok. 20−30 min.
U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.
Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
MASA KOKOSOWA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
MASA ORZECHOWA:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę składników i wymieszać.
I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów, np. 15 dag.
Przygotować dużą blachę szarlotkową.
Układanie ciast:
I połowa kruchego ciasta
masa jabłkowa
masa kokosowa
masa orzechowa
II kruche ciasto
Piec całość w temp. 180−200 st. przez ok. 20−30 min.
U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.