Karczma Honorietty

Karczma Honorietty

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Przekładany biszkopt rumowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To chyba jedno z najlepszych ciast jakie udało mi się zrobić. A całą swoją znakomitość zawdzięcza biszkoptowi.

Przekładany biszkopt rumowy

Składniki:

Przekładany biszkopt rumowy

Biszkopt

  • 5 jajek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • szklanka pszennej mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 5 ml zapachu rumowego

Masa I:

  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!)
  • 1/2 opakowania serka mascarpone

Masa II:

  • konfitura jagodowa

Masa III:

  • śmietanka 30-36%
  • wiórki kokosowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jagody/borówki do dekoracji
  • 1/2 opakowania serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Przekładany biszkopt rumowy

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Suche składniki przesiewamy i łączymy razem. Żółtka oddzielamy. Białka ubijamy pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka i suche składniki. Na koniec dolewamy olej i zapach rumowy.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. ok 170 stopni). Pieczemy około pół godziny. Upieczony biszkopt wyjmujemy i rzucamy o blat. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Masa I:

Budyń należy przygotować zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ostudzony miksujemy z serkiem mascarpone. Do jednolitej masy dodajemy wiórki kokosowe wg upodobań.

Masa III:

Schłodzoną śmietanę ubić, połączyć z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.


Tagi:

biszkopt