IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Przekładany jabłecznik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto z jabłkami.

Przekładany jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładany jabłecznik

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 żółtka

 

 

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • galaretka morelowa

 

  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Przekładany jabłecznik
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Zrobić dołek i wbić jajko i dwa żółtka. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i razem z ciastem posiekać, a następnie szybko i dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto schłodzić ok 30 min w lodówce. Po tym czasie Ciasto podzielić na trzy części. Dwie kolejne można schować do lodówki, by ciasto było chłodne, a jeden kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem a następnie piec ok 20 min w temp 180'C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kolejne dwa kawałki ciasta pieczemy tak samo. Jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy chwilkę, dodając cynamon. Kiedy jabłka są ładnie podsmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy, żeby połączyła się z jabłkami. Gotowe odstawiamy na jakieś 20 min. Ciasto składamy: płat ciasta, połowa masy jabłkowej, ciasto i pozostałe jabłka i przykrywamy ostatnim płatem ciasta, Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na ok 24h. następnie posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!
Przekładany jabłecznik
Przygotowujemy wszystkiw składniki na ciasto
Przekładany jabłecznik
Ciasto zagniatamy następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Przekładany jabłecznik
Schłodzone ciasto dzielimy na trzy cześci a następnie rozwałkowujemy i wykładamy blachę.
Przekładany jabłecznik
Na płat ciasta wykładamy podsmażone jabłka i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta.