ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Przekładany piernik wg ADAIDA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Po prostu przepyszny.Doskonały na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Przekładany piernik wg ADAIDA

Składniki:

Przekładany piernik wg ADAIDA

 

  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 5 dag miodu
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • gotowa polewa czekoladowa`
  • 20 dag powideł
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Przekładany piernik wg ADAIDA
W rondelku zrumienić 2 łyżki cukru. Dodać 4 łyżki zimnej wody, podgrzewać,aż cukier się rozpuści.Masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami, dodać miód,mąkę,przyprawę korzenną i proszek do pieczenia, utrzeć. Wymieszać z pianą z białek,piec od 60 - 70min w 180 st., ostudzić, przekroić w poprzek na 4 części. Przełożyć powidłami i masą marcepanową utartą z cukrem pudrem i śmietanką, posmarować polewą.