aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Przekładany placek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dobre ciasto orzechowe z masą czekoladową!

Przekładany placek

Składniki:

Przekładany placek

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 8 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Biszkopt z orzechami:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 garście orzechów włoskich krojonych
  • 1 łyżka oleju
  • Masa czekoladowa:
  • 0,5 szt masła
  • 3 łyżki alkoholu
  • 1 szt czekolada mleczna
  • do smaku cukier puder
  • DODATKOWO:
  • 1 dżem truskawkowy
  • do dekoracji kokos lub polewa
  • 0,5 puszki masy krówkowej

Sposób przygotowania:

Przekładany placek
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę pszenną, kakao, olej i ocet- mieszamy. Pieczemy do 30 minut w formie 25/36. Studzimy i przekrawamy na pół. Biszkopt orzechowy przygotowujemy tak samo jak biszkopt ciemny. Masa czekoladowa: Masło ucieramy dodajemy z alkohol, cukier puder i startą na małej tarce czekoladę mleczną. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- rmasa krówkowa- biszkopt z orzechami- masa czekoladowa- biszkopt ciemny- dżem truskawkowy- kokos lub polewa