Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Przepiórki w słoninie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać

Przepiórki w słoninie

Składniki:

Przepiórki w słoninie

 

  • 5 przepiórek
  • 25 dag słoniny
  • łyżka masła
  • 25 dag koniaku lub winiaku
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepiórki w słoninie
Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać bawełnianą nicią. Przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C i wstawić do niego przepiórki. Do małego garnuszka wrzucić ziarna jałowca i zalać winem, koniakiem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Miksturę dolać do przepiórek, dusić mięso do miękkości (połowa płynu powinna wyparować).