Sposób przygotowania:
Przepis na bigos
Odciśniętą z wody kiszoną kapustę wrzucamy do garnka.Podlewamy wodą i gotujemy. W między czasie myjemy i obieramy cebulę. Kroimy w kosteczkę.Boczek kroimy w kosteczkę.Dodajemy jeszcze kawałek kiełbasy podsmażonej w kosteczkę.Całość podsmażamy na patelni ,dodajemy do kapusty.Posypujemy solą,pieprzem,majerankiem,papryką słodką do smaku.Na sam koniec dodajemy mały koncentrat pomidorowy do smaku.Mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.Gotowe
cris
evita0007
smakosz 1988
Noo jaki byk-kapusta biała kiszona przecież
evita0007
No bo dla mnie kapusta biała to w główkach.A kiszona to z beczki.
Pyza
cris
Od pewnego czasu obserwuję komentarze do przepisów "smakosza".Są one hitem nr. 1 strony Gotujemy. pl. Ale chyba szkoda czasu na wskazówki,pouczenia ,bo ta osoba śmieje się w "żywe oczy" i dalej robi to samo.Szkoda tylko,że tak beznadziejne i bezsensowne przepisy są dopuszczane do edycji.I szkoda, że w naszym kraju niektórzy odżywiają się w taki sposób.
Bernadetta
smakosz 1988
Chwila koleżanko- jak nie masz co robić to idź do garów.Ja edytowałam przepis nie wiem dlaczego jest nie zapisane.
cris
Nie muszę iść do garów,bo gotuję tylko dla siebie,a idę tylko wtedy kiedy mam na to ochotę. A tutaj świetnie się bawię.Pozdrawiam i życzę sukcesów przy GARACH!
elzbieta8960
Cris ,nic dodac ,nic ujac.Smakosz swoimi ,,przepisami przynosi wstyd nie tylko tej stronie ale rowniez innym Srebrnym Ekspertom .
smakosz 1988
Pyzo odcisnąć wodę z kapusty ponieważ ona jest bardzo kwaśna i słona
Justine27
Chyba dla każdego znaczy to dokladnie tak własnie jak napisałaś.
Kiszona to kiszna kapucha z beczki,
biała to główka świeżej kapusty.
teresa_rm
Babciagramolka
Znam kapustę białą surową , kapustę białą kiszoną szatkowaną , kapustę białą kiszoną w główkach - kapustę czerwoną kiszoną ( w całosci lib szatkowaną ) - kapustę włoską kiszoną j/w - nawet kim chi czyli kiszoną kapustę pekińską . Bigos można robić z każdej .
Co do odciskania kapusty z soku to zgodziła bym sie z Pyzą . Ale jeśli jest tak jak piszesz , ze kapusta jest za kwaśna i za słona to wyraźny sygnał , że kupujesz ( masz ) nieodpowiednią .Spróbuj kupić smaczną kapustę a zauważysz różnicę .
Co do składników tego bigosu - moja propozycja to poczytaj może kilka przepisów na bigosy i zobacz jak można podnieść smak bigosu ( i nie mówię tu o ekstra drogich mięsiwach czy winie ,a o drobiazgach typu kilka suszonych grzybków , suszona śliwka , łyżka powideł itp ) .
Myślę , że przyjmiesz mój komentarz jako życzliwy.
smakosz 1988
No ja kupuję kapustę w biedronce w małych opakowaniach..o grzybkach słyszałam ale powidła to już nowość :-)