Sposób przygotowania:
Golonka w kiszonej kapuście
Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , liśc laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje sie tyle ile waży golonka . Kapuste płukamy, by nie była za kwaśna, podlewamy wywarem z golonki i dodajemy pieprz , liśc laurowy , zielę angielskie i łyżkę smalcu i dusimy okolo godzine po czym zasmażamy mąką . Ugotowana golonke wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy kość a reszte mięsa dzielimy na kawałki , Kapustę wykladamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałki golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapustą . Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C Podajemy z chlebkiem .
kayleb
Justyna33
pusieczek2@wp.pl
Gość
Gość
Gość
Pozdrawiam:)
irena56
figaro41
Misia_
irasb
Jedyna modyfikacja to taka, że do kapusty dodaję sporo ziaren kminku bo tak lubię.
Dzięki Jarek za przepis.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wylizanych talerzy:)
Iras
pinecha
xkacpertx