Sposób na banany

  • 2

Dżemy bananowe - doskonałe dla amatorów tego owocu jak i dla tych, którym znudziły się klasyczne dżemy

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sposób na banany
Banany w słoiku

Jeśli jesteś w posiadaniu bananów, które z utęsknieniem czekają na konsumpcję i mają już kolor bliższy czerni niż żółci to dobrze się składa! Możesz wyczarować z nich przepyszny dżem bananowy. W zależności od upodobań, można dodawać do niego różne składniki. Poniżej proponujemy Ci kilka przepisów:

1.       Banany z czekoladą

Składniki:
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 200 g cukru (najlepiej cukrupudru)
  • 100 ml wody
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml białego rumu
  • Opcjonalnie: płatki migdałowe

Na nierozgrzaną jeszcze patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Jak się dobrze rozpuści, dodajemy pokrojone w cienkie plastry banany. Podgrzewamy do momentu wrzenia, często mieszając. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści i połączy z bananami. 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy rum. Można też dodać płatki migdałowe jeśli ktoś lubi.

2.      Banany z miętą
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 0,5 kg cukru
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Spożywczy olejek miętowy

Banany kroimy na cienkie plasterki. Smażymy z dodatkiem cukru do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy olejek miętowy oraz listki mięty.
 

3.       Banany z pomarańczową nutką

Składniki

  • 1.5 kgdojrzałych bananów
  • Sok zpołowy cytryny
  • Sok z 2pomarańczy
  • Skórka otartaz 2 pomarańczy
  • 60 ml likierupomarańczowego
  • 30 dkgcukru
  • 2 pektyny

Banany przygotowujemy jak w poprzednich przepisach, umieszczamy na patelni. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, smażymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, a banany zaczną się rozpadać, dodajemy skórkę, cukier, pektynę oraz likier. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na jakieś 5-10 minut.