Jeśli jesteś w posiadaniu bananów, które z utęsknieniem czekają na konsumpcję i mają już kolor bliższy czerni niż żółci to dobrze się składa! Możesz wyczarować z nich przepyszny dżem bananowy. W zależności od upodobań, można dodawać do niego różne składniki. Poniżej proponujemy Ci kilka przepisów:
1. Banany z czekoladą
- 5-6 dojrzałych bananów
- 200 g cukru (najlepiej cukrupudru)
- 100 ml wody
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 ml białego rumu
- Opcjonalnie: płatki migdałowe
Na nierozgrzaną jeszcze patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Jak się dobrze rozpuści, dodajemy pokrojone w cienkie plastry banany. Podgrzewamy do momentu wrzenia, często mieszając. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści i połączy z bananami. 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy rum. Można też dodać płatki migdałowe jeśli ktoś lubi.
- 1 kg dojrzałych bananów
- 0,5 kg cukru
- Kilka listków świeżej mięty
- Spożywczy olejek miętowy
Banany kroimy na cienkie plasterki. Smażymy z dodatkiem cukru do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy olejek miętowy oraz listki mięty.
3. Banany z pomarańczową nutką
Składniki
- 1.5 kgdojrzałych bananów
- Sok zpołowy cytryny
- Sok z 2pomarańczy
- Skórka otartaz 2 pomarańczy
- 60 ml likierupomarańczowego
- 30 dkgcukru
- 2 pektyny
Banany przygotowujemy jak w poprzednich przepisach, umieszczamy na patelni. Dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, smażymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, a banany zaczną się rozpadać, dodajemy skórkę, cukier, pektynę oraz likier. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na jakieś 5-10 minut.
sakura
caroline1983