Czy banany są zdrowe?

Banany to niezwykle zdrowe owoce bogate w potas oraz błonnik. Wykluczając alergię, chorzy cierpiący na choroby nerek powinni unikać ich spożywania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czy banany są zdrowe?
fot. Fotolia
Banany to sycące i odżywcze owoce, które możemy jeść zarówno na surowo, jak i pieczone. Wykorzystywane do potraw na słodko i na słono są nieodzownym składnikiem diety wielu osób. Weganie stosują je np. zamiast jajka, aby dobrze skleić wszystkie składniki ciasta. Sprawdźmy, co zawiera banan?

Wartości odżywcze banana

Średniej wielkości banan (między 17 -20 cm) i około 118 gramów to porcja, która w pełni zaspokaja głód na coś słodkiego.

W 100 gramach znajduje się 95 kalorii, około 1g białka, 0,3 g tłuszczu i 1,7 g błonnika. Jest doskonałym źródłem potasu – średni banan zawiera 422 mg oraz 32 mg magnezu.

Dzięki temu owoc ten, zjedzony tuż przed ważnym egzaminem, pozwala na lepszą koncentrację podczas wykonywania zadań.

Czy banany są szkodliwe?

• Banany to kaloryczne owoce zawierające sporo cukrów. Jedzone w nadmiarze mogą przyczynić się do przewlekłych bólów głowy oraz senności.

• Chcąc spowolnić wchłanianie się cukrów do organizmu, warto łączyć go z tłuszczami roślinnymi oraz białkiem – masłem orzechowym, serem, jajkiem lub chrupiącymi migdałami. Pozwoli to na stopniowe przyswajanie składników odżywczych.

• Oprócz alergii wywołanej spożyciem owocu, osoby cierpiące z powodu nieprawidłowo funkcjonujących nerek również powinni wystrzegać się bananów. Zaburzona regulacja potasu we krwi potrafi powodować poważne choroby serca.

Warto skonsultować się z dietetykiem, aby ustalić plan diety – odpowiednio dobrana pozwoli cieszyć się naturalną słodyczą bananów w mniejszych ilościach.

Czy warto jeść banany?

• Banany zawierają dużo antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, co w efekcie prowadzi do opóźnienia procesów starzenia się skóry.

• Pomagają regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejszyć poranne nudności.

• Sięgając po nie podczas uporczywej gorączki czy upalnego dnia ochłodzimy temperaturę ciała, co przyniesie znaczną ulgę.

• Zjedzenie banana pozwoli zredukować stres przed egzaminami oraz ważnymi spotkaniami.

• Miejsce ukąszone przez owada możemy przetrzeć wewnętrzną częścią skórki banana – przyniesie to ulga i zmniejszy świąd.