Cudowna moc bananów

Banany powinniśmy jeść każdego dnia. Idealnie wspomagają ochronę przed wieloma chorobami. Dodatkowo sprawiają, że jesteśmy radośniejsi i mniej narażeni na depresję.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Cudowna moc bananów
fot. Fotolia

Ten żółty owoc ma pyszny smak i mnóstwo wspaniałych właściwości, które są ważne dla naszego organizmu. Niedawno pisałam już coś na temat bananów, ale było to tylko ogólnikowo. Dziś chciałabym rozwinąć ten temat.

Banan to bardzo popularny owoc w naszym kraju. Jego właściwości odżywcze są bardzo bogate, zawiera m.in. błonnik i kwas foliowy. Zawiera też mnóstwo witamin - A, B, C, E, K. Banan zawiera serotoninę, która wpływa na nasze poczucie szczęścia. 100g banana zawiera ok. 95 kcal. Jest bardzo sycący.

Banany zapewniają nam mnóstwo magnezu. Poprawiają pamięć i budowę zębów oraz kości. Banany polecane są szczególnie sportowcom, bo dostarczają dużo węglowodanów zmęczonemu ciału. Pamiętacie jak Adam Małysz mówił, że podstawą jego diety jest bułka z bananem? Ze względu na dużą zawartość pektyn, banan obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Często zdarza się, że banan jest pierwszym owocem podawanym niemowlętom, ponieważ wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

Żółte banany hamują biegunkę i perystaltykę jelit. Zalecany jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Banan zielony zapobiega wrzodom i jest doskonały na zgagę.

Rozróżniamy kilka rodzajów bananów:
- platan, który jest zielony i nigdy nie zmienia koloru skórki na żółty.
- czerwony, jest dobry do zapiekania. Jest miękki i mało słodki.
- gros Michael, rzadko uprawiany, ponieważ jest podatny na choroby. Jest bardzo słodki.
- musu nana, najczęściej kupowana odmiana bananów przez nas w sklepach.

Obalmy raz na zawsze mit - mówi się, aby nie jeść końcówek banana, ponieważ zawiera składniki chorobotwórcze (a nawet rakowe). To mit, naukowcy uspokajają - tam nie ma nic niepokojącego.

Z bananów można robić pyszne desery (np. bananowiec), musy, koktajle lub możemy je po prostu usmażyć, ewentualnie zapiec w piekarniku.

Jedzmy banany, bardzo często. Banany chronią przed depresją.

Sprawdź przepis na zapiekane banany >>>