Czym jest de volaille

De volaille jest rodzajem roladki drobiowej z nadzieniem. Potrawę przygotowuje się z filetu kurczaka albo indyka. Według tradycyjnego przepisu mięso faszeruje się masłem i posiekanym koperkiem bądź masłem ziołowo-czosnkowym. Coraz częściej jako nadzienia do de volaille używa się także innych produktów spożywczych, na przykład: zmielonych pieczarek, fety, szpinaku, mielonej wieprzowiny, wędliny, sera żółtego, konfitury żurawinowej, warzyw lub past. Drób z dodatkami zawija się w roladę, panieruje, po czym smaży albo piecze.

Kotlet de volaille, czyli eleganckie danie obiadowe

Danie idealnie sprawdzi się na wykwintne przyjęcie. Kotlet de volaille stanowi eleganckie, pożywne i wyraziste w smaku danie. Potrawę można przygotować na rodzinny obiad. De volaille doskonale komponuje się z: ziemniakami (gotowanymi, pieczonymi albo puree), ryżem, kaszami, kopytkami, kluskami śląskimi oraz grillowanymi warzywami. Mięso warto również podać z chrupiącymi frytkami lub plackami ziemniaczanymi, sosem pieczarkowym i surówką z marchewki. Kotlet de volaille najlepiej smakuje na ciepło, polany odrobiną masła.

De volaille z serem krok po kroku

De volaille z serem jest smaczny, soczysty i chrupiący. Pierś z kurczaka lub indyka należy oczyścić, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić ulubionymi przyprawami. Całość pozostawia się na godzinę. Następnie w każdego kotleta wkłada się odrobinę masła i kawałek sera żółtego (może być plaster). Mięso warto również posypać świeżymi ziołami, na przykład koperkiem oraz bazylią. Całość zawija się, po czym panieruje w roztrzepanym jajku z mlekiem oraz bułce tartej. Kotlet de volaille z serem smaży się na patelni do momentu, aż mięso będzie miękkie. Zazwyczaj proces ten trwa kilkanaście minut. Gotowe danie można obsypać tartym parmezanem oraz polać sosem jogurtowo-ziołowym albo dipem serowym.
Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany po polsku to tuszka drobiu, którą nadziewa się wątróbką i piecze w całości w piekarniku. Mięso można faszerować mięsem mielonym, warzywami, kaszą, szpinakiem, serem lub pieczarkami. Przed pieczeniem kurczaka naciera się, na zewnątrz i w środku, solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Po włożeniu farszu do środka, drób należy związać dratwą lub spiąć wykałaczkami, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Faszerowanego kurczaka można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą i surówkami.

Cordon bleu

Cordon bleu

Cordon bleu to panierowane danie, które składa się z sera, szynki i sznycla cielęcego lub drobiowego. Bardziej znana nazwa dania do kotlet szwajcarski, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w latach 40. XX wieku w Szwajcarii. Dopuszczalne jest smażenie mięsa na głębokim lub płytkim tłuszczu oraz pieczenie go w piekarniku. Takie danie podaje się z parmezanem i grillowaną cukinią. Kotlet cordon bleu świetnie łączy się też z warzywami strączkowymi, jak zielony groszek lub kasza pęczak.

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

Delikatną odmianą są kotlety z kurczaka, najchętniej jedzone przez dzieci. Przygotuje się je z piersi kurczaka, jajek, mąki tortowej i bułki tartej. Do smażenia można użyć oleju słonecznikowego. W ramach urozmaicenia tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka można do nich dodać różnych warzyw. Do zrobienia kotletów z kurczaka z warzywami wykorzystuje się najczęściej marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Innym pomysłem na smaczne danie mięsne jest zrobienie kotletów z kurczaka z serem żółtym, które doskonale smakują z dodatkiem listków świeżej bazylii przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką.

Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

Jednym z rodzajów dań drobiowych są kotlety mielone z indyka, które doskonale komponują się z dodatkiem pieczarek. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i gotowanej marchewki. Kotlety z indyka w panierce można przygotować z indyczego mięsa mielonego, jaja, cebuli, bułki tartej, majonezu oraz dodatku przypraw (ostra i słodka papryka, sól i pieprz). Rozwiązaniem dla tych, co chcą uniknąć jedzenia smażonych potraw są pieczone kotlety z indyka. Wyśmienitym pomysłem na obiad będą również kotlety z indyka w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora.

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka to panierowany drobiowy filet z piersi, który smaży się na klarowanym maśle lub smalcu. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wyśmienicie smakuje sznycel z indyka w sosie śmietanowym. Wówczas mięso warto obsmażyć na oleju kokosowym. Sznycel z indyka w wersji dietetycznej to pieczona lub duszona pierś z dodatkiem ziół i grillowanych lub parowanych warzyw lub ryżu. Sznycel z indyka można też nadziewać serem (np. camembert lub goudą) lub pieczarkami.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Znaleźliśmy 3 przepisów w kategorii De Volaille