Zastanawialiście się kiedyś ile kalorii przysparza Waszym kotletom czy rybom panierka z tartej bułki? Odpowiedź jest prosta - mnóstwo. Tartą bułkę na panierkę przygotowuje się z najbardziej niezdrowego - białego pieczywa, a na dodatek wrzucona na patelnię chłonie z niej cały tłuszcz niczym gąbka. Są jednak inne sposoby panierowania mięsa, które dodadzą Waszej kuchni nie tylko zdrowia i smaku, ale i fantazji. Panierka z płatków. Proponuję użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, które sprawią, że panierka będzie nadzwyczajnie chrupiąca. Dodatkowo płatki są pieczone, zatem nie chłoną już tak bardzo tłuszczu z patelni, który nie trafia potem do naszych ciał. Dla odmiany można też użyć kruszonych płatków owsianych. Zawierają one dużo białka, błonnika, witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo i wapń. Siemię lniane po utłuczeniu w moździeżu też doskonale nadaje się na panierkę. Znane ono jest z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Całe mnóstwo błonnika pokarmowego, dużo wartościowego białka, magnezu i witamin B1 i B6, a także cynk i żelazo. Dodatkowo siemię lniane jest bardzo bogate w tłuszcze, więc jeśli używasz go jako panierki, możesz smażyć swoje potrawy praktycznie bez tłuszczu. Panierkę z orzechów ziemnych utłuczonych w moździeżu również można smażyć w taki sposób. Fistaszki są bogate w tłuszcze, ale też w białko, witaminy B1, B2, B3 oraz E i całą grupę niezbędnych do życia mikroelementów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen. Jeśli chcesz uzyskać ciekawy, słodkawy smak zamiast orzeszków ziemnych użyj tłuczonych pistacji. Na słodko? Czemu nie! Zaskocz swoich domowników panierką z wiórków kokosowych. Możesz też pokruszyć płatki migdałowe - cenne źródło wartościowych tłuszczy i białka, witamin B2 oraz E a także łatwo przyswajalnych wapnia i magnezu. Jak widzisz, dzięki zastosowaniu nowych, oryginalnych panierek można nie tylko wzbogacić smak swoich potraw, ale też jeść zdrowiej.
Gość
Anula
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość