Ciekawe, smaczne i zdrowe panierki

  • 33

Panierka wcale nie musi być nudna,niezdrowa i tłusta!Wypróbuj innych,ciekawych i pysznych panierek do swoich kotletów i ryb...i jedz zdrowo!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciekawe, smaczne i zdrowe panierki
Zastanawialiście się kiedyś ile kalorii przysparza Waszym kotletom czy rybom panierka z tartej bułki? Odpowiedź jest prosta - mnóstwo. Tartą bułkę na panierkę przygotowuje się z najbardziej niezdrowego - białego pieczywa, a na dodatek wrzucona na patelnię chłonie z niej cały tłuszcz niczym gąbka. Są jednak inne sposoby panierowania mięsa, które dodadzą Waszej kuchni nie tylko zdrowia i smaku, ale i fantazji. Panierka z płatków. Proponuję użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, które sprawią, że panierka będzie nadzwyczajnie chrupiąca. Dodatkowo płatki są pieczone, zatem nie chłoną już tak bardzo tłuszczu z patelni, który nie trafia potem do naszych ciał. Dla odmiany można też użyć kruszonych płatków owsianych. Zawierają one dużo białka, błonnika, witaminy z grupy B, a także cynk, żelazo i wapń. Siemię lniane po utłuczeniu w moździeżu też doskonale nadaje się na panierkę. Znane ono jest z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Całe mnóstwo błonnika pokarmowego, dużo wartościowego białka, magnezu i witamin B1 i B6, a także cynk i żelazo. Dodatkowo siemię lniane jest bardzo bogate w tłuszcze, więc jeśli używasz go jako panierki, możesz smażyć swoje potrawy praktycznie bez tłuszczu. Panierkę z orzechów ziemnych utłuczonych w moździeżu również można smażyć w taki sposób. Fistaszki są bogate w tłuszcze, ale też w białko, witaminy B1, B2, B3 oraz E i całą grupę niezbędnych do życia mikroelementów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i selen. Jeśli chcesz uzyskać ciekawy, słodkawy smak zamiast orzeszków ziemnych użyj tłuczonych pistacji. Na słodko? Czemu nie! Zaskocz swoich domowników panierką z wiórków kokosowych. Możesz też pokruszyć płatki migdałowe - cenne źródło wartościowych tłuszczy i białka, witamin B2 oraz E a także łatwo przyswajalnych wapnia i magnezu. Jak widzisz, dzięki zastosowaniu nowych, oryginalnych panierek można nie tylko wzbogacić smak swoich potraw, ale też jeść zdrowiej.