Kurczak to bardzo popularne mięso w naszym kraju. Filety z piersi czy udka goszczą na polskim stole niemal codziennie. Z drobiu robimy kotlety, dodajemy go do sałatek czy gotujemy na nim zupę. Przez to, że kurczaka jest w naszej kuchni tak dużo utarło się przekonanie, że jest to nudna i nieciekawa potrawa. Nic bardziej mylnego, mamy dla Was 3 sposoby na przygotowanie kurczaka w nieco innej odsłonie. Czy chcecie odczarować z nami tego niewinnego ptaka? Zapraszamy do czytania!
Wystarczy, że do piersi z kurczaka dodamy mocniejszy, wyraźny akcent w postaci suszonych pomidorów, by ze zwykłego dania zrobić prawdziwą ucztę. Przed wstawieniem ich do piekarnika natrzyjmy zewnętrzną stronę roladek oliwą z oliwek wprost ze słoiczka z pomidorami, a osiągniemy spójny efekt.
Propozycja 2 - Kurczak w pesto bazyliowym
Jeżeli nie macie pomysłu na ciekawą sałatkę to śpieszymy z pomocą. Wystarczy na liściach sałaty ułożyć ćwiartki truskawek i przygotować mięso kurczaka wg naszego przepisu. Pokrojoną pierś grillujemy z przyprawami: czosnkiem i solą morską. Gdy jest już gotowa wylewamy na rozgrzaną patelnię pół słoiczka pesto bazyliowego. Pod wpływem temperatury nasze zielone cudo się rozrzedzi i stworzy niebagatelny sos. Z takim dresingiem nasza sałatka i obtoczone w nim mięso będzie rozpływać się w ustach.
Propozycja 3 - Kurczak w limonkowo-imbirowej marynacie
Lubicie azjatyckie smaki? Możecie mieć je w swojej kuchni już w ten wieczór. Wystarczy, że przygotujecie marynatę z 3 limonek i kawałka imbiru. Sok wyciskamy do miseczki u łączymy ze startym imbirem, dodajemy odrobinę kurkumy i dokładnie nacieramy filety z piersi. Mogą być w całości albo pokrojone w paseczki. Dodane do ryżu albo sałatki sprawią, że nasi goście będą prosić nas o tę recepturę. Koniecznie spróbujcie.
Dietetyczne jedzenie nie musi być nudne
Jeżeli nadal kojarzycie dietetyczne jedzenie z czymś mdłym i nieciekawym, to mamy nadzieję, że tym wpisem przekonaliśmy Was że może być inaczej. Jak zwykle czekamy na oryginalne propozycje podania kurczaka naszych czytelników. Chętnie przeczytamy je wszystkie, śmiało, dodawajcie swoje przepisy.
Polecamy: kurczak faszerowany rodzynkami i migdałami >>>
Nina W.
karola25