
Indyk jest uważany za mięso szlachetniejsze od kurczaka i zazwyczajkojarzy się ze świętami i uroczystymi kolacjami, szczególnie pieczony wcałości - wymaga wtedy trochę pracy, ale w pełni rekompensuje to swoimsmakiem.
Piekąc indyka w całości można się posiłkować przepisami, który dodała kaja - oto jej pieczony w całości.
Indycze piersi na różne sposoby
Piersi z indyka to bardzo wdzięczny produkt, baza wielu przepysznychdań. Krótki przegląd pomysłów na indyka według przepisów z gotujmyzaczynamy od przepisu edytaha, która poleca indyka w mocno paprykowo sosie z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.
Propozycja Koper to mniej pikantny ale równie smaczny indyk faszerowany szpinakiem - świeżym i podsmażonym na czosnku, ale na pewno można też użyć mrożonego. A tutaj roladki też ze szpinakiem i z szynką szwarcwaldką. Dodatkowy aromat zapewniają suszone pomidory.
Evita0007 wśród swoich przepisów ma wiele smakowitych roladek, uwagę przykuwają roladki z kalafiorem i fetą z cieniutko rozbitej indyczej piersi. Roladki z serem i marchewką gotowane są przez evitę jak cukiereczki, zawinięte w folię spożywczą.
Propozycja dietetyczna - mięso indycze pieczone w rękawie bez dodatku tłuszczu to propozycja zbysiowej. dla tych którzy nie liczą kalorii zewa przygotowała pieczony udziec indyczy.