W Polsce bardzo lubimy jadać mięsa z kurczaka, indyka, królika... Każde z tych mięs jest bardzo dobre. Warto przyjrzeć się im bliżej, a szczególnie w tej poradzie chciałabym przyjrzeć się mięsu z indyka.
Mięso z indyka jest trzecim mięsem po kurczaku i wieprzowinie, najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. Mięso z indyka słynie z wielu walorów zdrowotnych. Ze względu na niską kaloryczność, dużą zawartość białka i niską zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajane. Jest bardzo łatwe oraz pobiera mało czasu w przygotowaniu, ponieważ jest delikatne i szybko można je upiec, ugotować, czy usmażyć. Najdelikatniejszą częścią z indyka jest pierś, która nie jest tłusta, jasna i doskonale nadaje się do łączenia ze smakami pikantnymi, delikatnymi, jak i słodkimi. Śmiało można wykorzystywać ją do pieczenia i smażenia, ale wymaga krótkiej obróbki termicznej w dużej temperaturze. Dlatego sznycle z piersi należy smażyć szybko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aby powłoka chroniła soczysty środek pieczeni.
Latem świetnie sprawdza się w sałatkach, burgerach lub ze świeżymi sezonowymi owocami. Mniej znany z indyka jest udziec. Ma znacznie ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak. Udziec można zamarynować i wstawić na 4-5 godzin do lodówki, nabierze wtedy kruchości i po tym czasie upiec. Tak samo smakuje pieczone podudzie. Piecze się je w niezbyt wysokiej temperaturze, ale dłużej, aby łatwo odchodziło od kości.
Mięso z indyka ma wiele cennych składników mineralnych, dlatego powinniśmy je bardzo często spożywać. Znajdziemy w nim m. in. potas, żelazo i magnez. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B i kwasu foliowego. Jest mało kaloryczne, w 100g produktu znajduje się ok. 135 kcal.
Polecamy: Sprawdzone przepisy na dania z indyka >>>
Mięso z indyka jest trzecim mięsem po kurczaku i wieprzowinie, najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. Mięso z indyka słynie z wielu walorów zdrowotnych. Ze względu na niską kaloryczność, dużą zawartość białka i niską zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajane. Jest bardzo łatwe oraz pobiera mało czasu w przygotowaniu, ponieważ jest delikatne i szybko można je upiec, ugotować, czy usmażyć. Najdelikatniejszą częścią z indyka jest pierś, która nie jest tłusta, jasna i doskonale nadaje się do łączenia ze smakami pikantnymi, delikatnymi, jak i słodkimi. Śmiało można wykorzystywać ją do pieczenia i smażenia, ale wymaga krótkiej obróbki termicznej w dużej temperaturze. Dlatego sznycle z piersi należy smażyć szybko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aby powłoka chroniła soczysty środek pieczeni.
Latem świetnie sprawdza się w sałatkach, burgerach lub ze świeżymi sezonowymi owocami. Mniej znany z indyka jest udziec. Ma znacznie ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak. Udziec można zamarynować i wstawić na 4-5 godzin do lodówki, nabierze wtedy kruchości i po tym czasie upiec. Tak samo smakuje pieczone podudzie. Piecze się je w niezbyt wysokiej temperaturze, ale dłużej, aby łatwo odchodziło od kości.
Mięso z indyka ma wiele cennych składników mineralnych, dlatego powinniśmy je bardzo często spożywać. Znajdziemy w nim m. in. potas, żelazo i magnez. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B i kwasu foliowego. Jest mało kaloryczne, w 100g produktu znajduje się ok. 135 kcal.
Polecamy: Sprawdzone przepisy na dania z indyka >>>