Karkówkę można piec na wiele sposobów: w całości, w plastrach, w rękawie, z dodatkami ziół, warzyw (np. cebuli) czy nawet owoców (np. ananas). Wspaniale smakuje również grillowana na grillu. Tradycyjnie karkówka powinna być zamarynowana przy użyciu majeranku, czosnku, pieprzu i soli. Piecze się ją przez półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do około 160-180 stopni Celsjusza. Karkówka jest jednym z najprostszych do przygotowania mięs.
 
Karkówka bogata jest w białko i węglowodany. W jej 100 gramach jest około 276 kalorii. Dodatkowo karkówka zawiera witaminy z grupy A, D, B, PP, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas, selen, magnez i wapń.
 
Aby sprawdzić, czy karkówka jest świeża, wystarczy przekroić mięso i zobaczyć, jakiego koloru są żyłki tłuszczu, tak zwane przerosty. Im świeższe mięso, tym są jaśniejsze.
Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Karkówka w sosie

Karkówka w sosie

Karkówkę w sosie przygotowuje się na dwa sposoby – duszoną lub pieczoną w piekarniku. Pierwsza metoda jest stosunkowo prosta. Wystarczy mięso poddusić razem z warzywami (np. cebulą) i poczekać do wytworzenia się aromatycznego sosu. W przypadku karkówki pieczonej w sosie, należy zadbać o to, by w trakcie pieczenia sos się zbytnio nie zredukował. Można temu zapobiec, dolewając co jakiś czas wody lub dodając wiórków masła. Dzięki temu w trakcie pieczenia wytworzy się aromatyczny sos, który każdemu przypadnie do gustu!

Mięso peklowane na grilla

Mięso peklowane na grilla

Peklowanie mięsa na grilla należy zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Do rozpuszczonej w wodzie soli peklowej wkłada się dokładnie umyte i pozbawione kości kawałki mięsa, przykrywa talerzem lub folią i wstawia na noc do lodówki. Następnego dnia mięso trzeba umyć pod bieżącą, zimną wodą i przyrządzić, np. nacierając oliwą ze świeżym czosnkiem i upiec na ruszcie. Mięso najlepsze do peklowania przed upieczeniem na grillu to karkówka oraz schab.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki

Karkówka pieczona w piekarniku w całości czy w plastrach to danie, którego nie da się przygotować szybko. Kilkunastogodzinne marynowanie i kilkugodzinne pieczenie bardzo się jednak opłacają, bo po takiej obróbce mięso wprost rozpływa się w ustach. Pieczeń z karkówki w sosie własnym jest idealnym dodatkiem do ziemniaków ‒ zarówno gotowanych, jak i zapiekanych. Bardzo dobrze komponuje się też z marchewką i cebulą, które nadają się do pieczenia w rękawie foliowym.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na ciepło jest idealny do mięsa, np. karkówki, kurczaka lub ozorów wołowych. Na zimno można go podać do jajek na twardo, pieczeni, kiełbas, ryb, pasztetów, a także sałatek. Tradycyjny sos przygotowuje się ze startego korzenia chrzanu albo gotowego – ze słoika. Chrzan łączy się z masłem, mąką, kwaśną śmietaną i wywarem warzywnym. Sos doprawia się do smaku solą oraz cukrem.