Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z warzywamiMieso
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem , a następnie kroimy na plastry o grubości centymetra.
Nacieramy przyprawami tj. majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką rozmarynem, sola, pieprzem oraz chili.
Warzywa
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy , por, marchew, pietruszkę i seler w słupki, cebulę w piórka.
Ziemniaki w ćwiartki, a pieczarki w plasterki.
Warstwy
Brytfankę smarujemy połową oleju i wkładamy połowę pokrojonych warzyw, które posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Następnie układamy przyprawione mięso i wkładamy kulki jałowca.
Wykańczanie
Na mięsie układamy resztę warzyw, które także przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Całość podlewamy szklanką wody i polewamy resztą oleju.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 do 2 godzin