MAJERANEK jest bardzo aromatyczny. Doskonały do mięsa wieprzowego (np. karkówka). Można stosować w połączeniu z roztartym czosnkiem.
BAZYLIA jest podstawowym składnikiem wielu sosów, wśród których najbardziej znany jest włoski sos pesto, doskonały jako dodatek do grillowanego mięsa.
ROZMARYN ma niezwykle aromatyczne pędy i liście. Przyprawia się nim baraninę, dziczyznę, pieczeń jagnięcą i wieprzową, mięso siekane oraz wędliny. Dobrze komponuje się z innymi przyprawami. Jest składnikiem ziół prowansalskich.
OWOCE JAŁOWCA charakteryzują się słodko-gorzkim, korzennym, aromatycznym zapachem, przypominającym nieco w smaku różowy pieprz. Stosuje się do potraw z baraniny, wołowiny i wieprzowiny.
Przepis na tradycyjną karkówkę z grilla
Zdjęcie: Fotolia
Składniki dla 4 osób:
- 4 kotlety z karkówki
Na marynatę:
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 5-6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
2. Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
3. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10-15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj około 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
4. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.
Przygotuj z nami pyszne piersi z kurczaka z sokiem z mandarynki i podaj go z chrupiącymi czosnkowymi bagietkami oraz sałatą z mandarynkami i kukurydzą.
Na grillu możemy piec praktycznie każdy rodzaj mięsa. Jeżeli chcemy wybrać wołowinę, najlepiej, żeby były to: polędwica, rostbef, antrykot. Przygotowanie dobrej marynaty trwa dwie doby, oznacza to, że mięso musi zaczęć marynować przynajmniej dzień przed rozpoczęciem grilla.
Na marynatę mięsa wołowego potrzebujemy:
- kieliszek czerwonego wina
-litr wody
-10 ziaren
-pokrojoną w plastry cebulę
-3 ząbki czosnku
-szczyptę cukru i tymianku
Tak przeprawione mięso, które odpowiednio długo się marynuje, należy grillować przez około 15 minut.
Jeżeli chcemy grillować wieprzowiną, powinniśmy zakupić następujące rodzaje mięsa: opisaną już wyżej karkówkę, boczek, żeberka, rumsztyk bądź polędwicę.
Chcesz przyrządzić na grillu mięso drobiowe? Kup w takim wypadku piersi, skrzydełka, tusze w całości oraz udka. To mięso grilluje się około 20 minut.
Cielęcina to trzeba wybrać następujące kawałki: nerkówkę oraz sznyclówkę. Czas grillowania wynosi zaledwie 4 minuty.
W przypadku ryb, gatunki, które są najlepsze na grilla to pstrąg, sandacz, łosoś, makrela oraz szczupak. Jeżeli chcesz przyrządzić ryby musisz znać technikę ich grillowania. Najlepiej jest odpowiednio zamarynować rybę. Następnie po 30 minut od marynaty, rybę należy zawinąć w folię aluminiową i piec ją po około 5 - 10 minut po każdej ze stron, aż będzie mięso będzie dobre i soczyste.
Odnośnie grillowania warto pamiętać, żeby odpowiednio przygotować grilla i zabezpieczyć produkty, które będą grillowane. Co to znaczy zabezpieczyć? Udowodniono, że tłuszcz, który wydobywa się ze smażonych mięs\ kiełbas itp. jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Jak zatem temu zapobiec? Najlepiej jest kupić tacki aluminiowe i na nich grillować. Wtedy opary, które wydobywają się ze spalonego tłuszczu nie przedostaną się z powrotem do spożywanych przez nas później potraw.
Warto także podczas grillowania pomyśleć o przygotowaniu sałatek bądź innych przekąsek, które urozmaicą grillowane mięsa, a jednocześnie będą do nich świetnym i pożywnym dodatkiem. Przepisy na sałatki go grilla można znaleźć na gotujmy. pl. Jest ich naprawdę wiele, zapewne każdy znajdzie coś dla siebie i swojej rodziny.
Źródło wydanie specjalne Pani domu / Zdjęcie Fotolia / video Elżbieta Żołek, Klaudia Kaja
Nina W.
Blendi