Jak zrobić sos chrzanowy?

  • 1

Do przygotowania najprostszego sosu chrzanowego wystarczy tarty chrzan, śmietana, majonez oraz przyprawy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sos chrzanowy?
fot. Fotolia
Sos chrzanowy wspaniale podkreśla smak różnorodnych potraw. Możemy przygotować go w kilka chwil na zimno lub poświęcając mu odrobinę więcej czasu na ciepło. Jego lekko ostry smak przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi sztuki kuchennej.

Jak zrobić sos chrzanowy?

Na zimno

Składniki:
  • 1  łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • do miski wkładamy śmietanę, majonez i chrzan,
  • dokładnie mieszamy, wlewając sok z cytryny,
  • na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na ciepło

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
 
 Wykonanie:
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy kilka chwil.
  • Do masła z mąką wlewamy powoli mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki,
  • Gotujemy nadal mieszając aż zacznie gęstnieć,
  • dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Do czego podajemy sos chrzanowy?

Sos chrzanowy na zimno idealnie pasuje do:
  • Sałatek na przykład makaronowych, z jajkiem lub ze szparagami,
  • Kanapek z tuńczykiem, czy wędzonym łososiem,
  • Młodych ziemniaków z rzodkiewką,
Sos chrzanowy na ciepło podajemy do:
  • Pure ziemniaczanego z jajkiem sadzonym,
  • Pieczonych mięs,
  • Domowych pasztetów,
  • Jajek gotowanych na twardo,
  • Kaszy z bitkami.