Sos chrzanowy wspaniale podkreśla smak różnorodnych potraw. Doskonale komponuje się z pieczeniami, jajkami i mięsem. Jest nieodłącznym dodatkiem na wielkanocnym stole, ale sprawdzi się także na co dzień – spróbuj przepisu na mielone z sosem chrzanowym.
Przygotujesz go w kilka chwil na zimno lub na ciepło – w wersji ciepłej sos chrzanowy jest jeszcze bardziej intensywny. Jego lekko ostry smak i prostota wykonania przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jedzenia i gotowania.
Sos chrzanowy na zimno to konieczny element na wielkanocnym stole. Przygotuj jajka z sosem chrzanowym na świąteczne śniadanie, a na obiad zaserwuj schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym.
Jeśli wolisz lekkostrawne dania, które zawierają mniej kalorii niż ciężkie, mięsne potrawy, sprawdź jak smakuje sałatka z fasolką szparagową i sosem chrzanowym, albo chrupiąca i pełna witamin sałatka z jajkiem i sosem chrzanowym.
Pysznym i prostym dodatkiem do obiadu będzie klasyczna surówka z marchewki i jabłka z sosem chrzanowym. Zrobisz ją w kilka minut, a jej smak będzie pasował do większości dań.
Wykonanie:
Takie dania podaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną i ogórkiem kiszonym - z tymi przepisami obiad z pewnością będzie udany.
fot. Adobe Stock
Przygotujesz go w kilka chwil na zimno lub na ciepło – w wersji ciepłej sos chrzanowy jest jeszcze bardziej intensywny. Jego lekko ostry smak i prostota wykonania przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jedzenia i gotowania.
Sos chrzanowy na zimno
Składniki:- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
- W misce umieść śmietanę, majonez oraz chrzan.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki wlewając powoli sok z cytryny.
- Na koniec dopraw sos chrzanowy solą i pieprzem do smaku.
Sos chrzanowy na zimno to konieczny element na wielkanocnym stole. Przygotuj jajka z sosem chrzanowym na świąteczne śniadanie, a na obiad zaserwuj schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym.
Jeśli wolisz lekkostrawne dania, które zawierają mniej kalorii niż ciężkie, mięsne potrawy, sprawdź jak smakuje sałatka z fasolką szparagową i sosem chrzanowym, albo chrupiąca i pełna witamin sałatka z jajkiem i sosem chrzanowym.
Pysznym i prostym dodatkiem do obiadu będzie klasyczna surówka z marchewki i jabłka z sosem chrzanowym. Zrobisz ją w kilka minut, a jej smak będzie pasował do większości dań.
Sos chrzanowy na ciepło
Składniki:- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1-2 łyżki chrzanu tartego,
- pół łyżeczki cukru,
- sól.
Wykonanie:
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i mieszaj przez kilka chwil.
- Do masła z mąką powoli dodawaj mleko cały czas mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.
- Gotuj całość do momentu, aż zacznie gęstnieć.
- Dodaj chrzan i dopraw sos chrzanowy solą i cukrem.
Takie dania podaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną i ogórkiem kiszonym - z tymi przepisami obiad z pewnością będzie udany.
fot. Adobe Stock
Z czym podać sos chrzanowy?
Sos chrzanowy na zimno idealnie pasuje do:- Sałatek makaronowych, z jajkiem lub ze szparagami.
- Kanapek z tuńczykiem, domowymi wędlinami czy wędzonym łososiem.
- Młodych ziemniaków z rzodkiewką.
- Puree ziemniaczanego z jajkiem sadzonym.
- Pieczonych mięs, domowych pasztetów, białej kiełbasy, ozorów.
- Jajek gotowanych na twardo.
- Kaszy z bitkami lub pulpetami.
SylaUla