Jak zrobić sos chrzanowy?

  • 1

Do przygotowania najprostszego sosu chrzanowego wystarczy tarty chrzan, śmietana, majonez oraz przyprawy. Sos chrzanowy na ciepło lub na zimno podaj do jajek, mięsa albo pieczeni.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sos chrzanowy?
fot. Adobe Stock
Sos chrzanowy wspaniale podkreśla smak różnorodnych potraw. Doskonale komponuje się z pieczeniami, jajkami i mięsem. Jest nieodłącznym dodatkiem na wielkanocnym stole, ale sprawdzi się także na co dzień – spróbuj przepisu na mielone z sosem chrzanowym.  
 
Przygotujesz go w kilka chwil na zimno lub na ciepło – w wersji ciepłej sos chrzanowy jest jeszcze bardziej intensywny. Jego lekko ostry smak i prostota wykonania przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi jedzenia i gotowania.

Sos chrzanowy na zimno

Składniki:
  • 1  łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
 
  1. W misce umieść śmietanę, majonez oraz chrzan.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki wlewając powoli sok z cytryny.
  3. Na koniec dopraw sos chrzanowy solą i pieprzem do smaku.
 
Sos chrzanowy na zimno to konieczny element na wielkanocnym stole. Przygotuj jajka z sosem chrzanowym na świąteczne śniadanie, a na obiad zaserwuj schab pieczony z jajkami w sosie chrzanowym.  

Jeśli wolisz lekkostrawne dania, które zawierają mniej kalorii niż ciężkie, mięsne potrawy, sprawdź jak smakuje sałatka z fasolką szparagową i sosem chrzanowym, albo chrupiąca i pełna witamin sałatka z jajkiem i sosem chrzanowym.

Pysznym i prostym dodatkiem do obiadu będzie klasyczna surówka z marchewki i jabłka z sosem chrzanowym. Zrobisz ją w kilka minut, a jej smak będzie pasował do większości dań. 

Sos chrzanowy na ciepło

Składniki:
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól.
 
 Wykonanie:
  1. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i mieszaj przez kilka chwil.
  2. Do masła z mąką powoli dodawaj mleko cały czas mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Gotuj całość do momentu, aż zacznie gęstnieć.
  4. Dodaj chrzan i dopraw sos chrzanowy solą i cukrem.
Z sosem chrzanowym na ciepło wyjątkowo dobrze smakują dania mięsne jak schab w sosie chrzanowym czy klopsy w sosie chrzanowym. Dla wielbicieli podrobów polecamy ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym – delikatnie ostry sos pasuje łagodnych w smaku i kruchych ozorów.

Takie dania podaj z kaszą gryczaną lub jęczmienną i ogórkiem kiszonym - z tymi przepisami obiad z pewnością będzie udany.

Wołowina w sosie chrzanowym Sos chrzanowy na ciepło
fot. Adobe Stock

Z czym podać sos chrzanowy?

Sos chrzanowy na zimno idealnie pasuje do:
  • Sałatek makaronowych, z jajkiem lub ze szparagami.
  • Kanapek z tuńczykiem, domowymi wędlinami czy wędzonym łososiem.
  • Młodych ziemniaków z rzodkiewką.
Sos chrzanowy na ciepło sprawdzi się jako dodatek do:
  • Puree ziemniaczanego z jajkiem sadzonym.
  • Pieczonych mięs, domowych pasztetów, białej kiełbasy, ozorów.
  • Jajek gotowanych na twardo.
  • Kaszy z bitkami lub pulpetami.