Nadzienia i farsze - to one są sercem naszych potraw. Dodają im odpowiedniego i charakterystycznego smaku! Nadzienia mogą być wytrawne i słodkie. Są uniwersalnym sposobem na polepszenie smaku serwowanego posiłku. Dzięki farszom potrawy lepiej smakują.  Nadzienia, w zależności od przeznaczenia można przygotowywać z różnych składników.
  • Farsze mięsne są wykorzystywane do nadziewania warzyw, potraw mącznych, krokietów i mięs np. pieczeniroladschabu.
  • Farsze rybne, szczególnie dobrze smakują w połączeniu z serami. Najlepiej faszerować nimi oliwki oraz cannelloni.
  • Farsze warzywne tworzy się ze smażonej cebuli, papryki, pomidorów, cukinii, ziemniaków. Doskonałe również są warzywa konserwowe, kiszone i marynowane. Farsz można przygotować też z wnętrza warzywa, które zostanie nim wypełnione.
  • Farsze strączkowe to te przygotowane z fasoli, grochu, soczewicy i soi. Najlepiej smakują z dodatkiem czosnku, jako wypełnienie potraw mącznych.
  • Nadzienia z kasz to jedne z najbardziej uniwersalnych farszy. Mogą być na słodko i na słono. Znakomite są wszystkie rodzaje kasz: jaglana, manna, jęczmienna, orkiszowa, gryczana. Pierogi można wypełnić farszem z kaszy.
  • Nadzienia owocowe można przygotować z musu ze świeżych lub mrożonych truskawek, jagód czy malin. Znakomicie w tej roli sprawdza się również mango. Owocowe farsze do strucli, tortów, tartnaleśnikówpączków  lub babeczek wykonuje się również na bazie dżemów i konfitur.
  • Farsze serowe powstają najczęściej z białego twarogu, który można doprawić smażoną cebulą i ziemniakami lub rodzynkami i miodem. W roli serowego wypełniacza znakomicie sprawdzają się też: feta, mascarpone, mozzarella i sery pleśniowe.
  • Nadzienia kremowe to różnego typu smakowe wypełnienia ciast, ciasteczek oraz pralinek. Kremy orzechowe, czekoladowe, śmietankowe, amaretto, waniliowe, smakują znakomicie w połączeniu z ciastem biszkoptowym, kruchym oraz drożdżowym.  
Nadziewać, czyli wypełniać różnego typu farszami, można:
  • warzywa: kabaczki, cukinie, kalarepy, patisony, bakłażany, pomidory, papryki, oliwki, kapustę (gołąbki),
  • grzyby: kapelusze pieczarek (najlepsza jest odmiana portobello),
  • jajka: skorupki lub białka,
  • mięsa: schab, indyk, kaczka,
  • potrawy mączne i ziemniaczane: makaron (np. canelloni), pierogi, pyzy, naleśniki, kluski śląskie, cepeliny, bliny,
  • ciasta, ciastka i muffinki.

Farsze mogą być przygotowane na zimno, np. z wędzonej makreli i twarogu, lub na ciepło, np. z ryżu, pieczarek i suszonych pomidorów. Składniki farszy można mielić, blendować, drobno siekać, zasmażać, blanszować i piec. Smażona cebula, bułka tarta, kasza manna, kuskus to najlepsze zagęszczacze farszy. Zbyt słony farsz można złagodzić dodatkiem puree ziemniaczanego lub namoczoną w mleku bułką.
Farsz do sajgonek

Farsz do sajgonek

Sajgonki są daniem wywodzącym się z kuchni azjatyckiej, a swoim kształtem przypominają krokiety. Farsz do sajgonek przygotowuje się z mięsa wołowego, wieprzowego bądź z kurczaka oraz z warzyw (marchewka, cebula, suszone grzyby mun), a następnie zawija się go w papier ryżowy. Składnikiem farszu jest również makaron sojowy lub ryżowy. Sajgonki najczęściej serwowane są sosami, np. słodko-kwaśnym. W kuchni wegetariańskiej popularność zyskały sajgonki z warzywnym nadzieniem.

Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

Nie da się ukryć, iż najważniejszy w krokietach jest farsz. To on sprawia, że to danie posiada określony smak. Mamy tutaj spore pole do popisu. Nadzienie do krokietów może być zrobione z mięsa, grzybów, kapusty czy nawet sera i szynki. Przygotowanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Farsz do krokietów z mięsem można zrobić z mielonego, mięsa z rosołu lub kurczaka. Z kolei do krokietów z grzybami można wykorzystać grzyby leśne, pieczarki lub grzyby orientalne. Całość wystarczy doprawić według własnego gustu i następnie umieścić w naleśniku. Po zawinięciu i usmażeniu otrzymamy pyszne krokiety z ulubionym nadzieniem!

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości. Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami. Nadziewać można także mniejsze elementy kaczki, głównie piersi i udka. Faszerowana noga z kaczki czy filet wypełniony pieczarkami, serem lub żurawiną to doskonałe propozycje na niedzielny obiad.

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Domowe rogaliki z nadzieniem to pomysł na smaczny deser. Ciasto na rogale drożdżowe przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, mleka, drożdży, jajek, margaryny lub masła oraz odrobiny soli. Nadzienie do deseru można zrobić ze świeżych owoców, np. jabłek, marmolady lub czekolady. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, kroi się je w prostokąty i na każdy wykłada słodki farsz. Ciasto formuje się na kształt rogalików i każdy oddzielnie smaruje roztrzepanym białkiem jajka. Rogale piecze się w piekarniku do momentu, aż zarumienią się na złoty kolor.