Podstawą do krokietów są cienkie naleśniki, w które zawija się farsz. Do ciasta naleśnikowego można dolać trochę gazowanej wody lub piwa. Warto dodać też odrobinę oleju, dzięki czemu naleśniki nie będą przywierały do patelni.
Obtacza się je w jajku i bułce tartej i ponownie podsmaża na patelni. Doskonale smakują z różnymi sosami, np. pomidorowym czy czosnkowym.
Oprócz najbardziej tradycyjnych krokietów z mięsem i kiszoną kapustą, polecam wypróbowanie innych farszy.
1. Krokiety z pasztetem. Dobrej jakości pasztet dodaję do podsmażonej wcześniej cebulki. Kiedy farsz lekko przestygnie, nakładam krokiety i zawijam. Doskonale smakują z keczupem.
2. Krokiety meksykańskie. Do mięsa mielonego dodaję czerwoną fasolę i kukurydzę, doprawiam do smaku i chwilę podsmażam.
3. Krokiety ze szpinakiem i serem. Podduszony na maśle szpinak doprawiam czosnkiem i mieszam ze startym serem.
4. Krokiety z pieczarkami. Ugotowane i drobniutko pokrojone pieczarki dodaję do zeszklonej cebuli, doprawiam do smaku i nakładam na naleśniki.
5. Krokiety z kaszą jaglaną. Do ugotowanej kaszy dodaję albo podduszony z czosnkiem szpinak, albo takie pieczarki jak w wersji powyższej. Mieszam i doprawiam do saku.
6. Krokiety ruskie. Używam do nich takiego farszu jak do ruskich pierogów, czyli ugotowanych i zmielonych ziemniaków, białego twarogu i zeszklonej cebuli. Dodaję garść natki pietruszki.
7. Krokiety cebulowo-serowe. Kilka cebuli drobno kroję i podsmażam . Mieszam z serem. Można użyć też serków topionych. Dodaję także posiekaną zieleninę.
Serdecznie polecam, bo krokiety z tymi farszami są naprawdę bardzo smaczne. Nie będziecie zawiedzeni!
Coś pysznego! Krokiety z porem i kurczakiem - sprawdź to!