Nerki wieprzowe, czyli cynaderki, świetnie sprawdzą się na obiad albo na kolację. Doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz surówką. Cynaderki wieprzowe warto również polać sosem, na przykład śmietanowym, ziołowym albo chrzanowym. Nerki należy oczyścić i namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie obsmaża się je na patelni, po czym dusi z dodatkiem cebuli aż zmiękną. Gulasz z nerek wieprzowych jest smaczny i pożywny.
Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe są mięsną potrawą przypominającą gęstą zupę, niezwykle sycącą i aromatyczną. Do jej przygotowania można wykorzystać flaki świeże lub mrożone. W przypadku korzystania z flaków świeżych, należy je dokładnie oczyścić, a następnie zalać zimną wodą i zagotować. Do potrawy dodaje się również mięso, np. wołowe i warzywa. Sekretem smaku dania jest szereg dodawanych do niego przypraw (liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, słodka papryka, czarny pieprz).

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Łopatka wieprzowa to znakomita część świni, którą warto wykorzystać w kuchni. Jedną z opcji jest przygotowanie aromatycznego gulaszu z łopatki. Można go zrobić w wersji z pieczarkami lub warzywami, w tym papryką! Gulasz z łopatki wieprzowej doskonale smakuje podany z kaszą lub ryżem. Zrób go na obiad! Jego wyrazisty smak z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Szczególnie, gdy całość doprawisz zielem angielskim i liściem laurowym. Ten smak Cię zachwyci!

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe charakteryzują się delikatnym smakiem oraz kruchym mięsem. Można je wykorzystać do szeregu dań – zarówno tych bardziej codziennych, jak i odświętnych. Wśród nich można znaleźć wieprzowinę podaną z sosami. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, musztardowym, własnym lub chrzanowym to ciekawe propozycje na wykwintne potrawy. Jeśli chodzi o przygotowanie ich na zwyczajny obiad, wystarczy sięgnąć po sos serowy, pieprzowy lub śliwkowy. Takie mięso podane z puree lub kaszą w towarzystwie surówki z pewnością zachwyci niejedną osobę!

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka wieprzowa jest bardziej konkretna niż drobiowa. Nadaje się do przygotowania na obiad. Przed obróbka termiczną zalewamy ją mlekiem, by pozbyć się charakterystycznej goryczki. Ugotowane ziemniaki, surówka i wątróbka wieprzowa w sosie to szybkie i tanie danie dla całej rodziny. Świetnie smakuje również z dodatkiem smażonej cebulki lub jabłkami.

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej

Pieczeń z szynki wieprzowej kojarzy się z domowym obiadem - często serwujemy ją bowiem do młodych ziemniaków z koperkiem oraz warzyw. Szynkę wieprzową pieczoną, swobodnie serwować można również do chleba i sosu chrzanowego. By nasze mięso było soczyste, miękkie i aromatyczne, należy je zamarynować w przyprawach i ziołach. W takiej postaci  świetnie zaprezentuje się na stole Bożonarodzeniowy lub Wielkanocnym.

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe (języki i policzki świni) to aromatyczne i bardzo popularne danie. Przed przygotowaniem należy wyciąć z nich gruczoły ślinowe. Najbardziej znane są ozorki wieprzowe podawane w aksamitnym sosie chrzanowo-pieczarkowym lub chrzanowo-jajecznym. Można je serwować również w marynacie musztardowej. Mięso jest delikatne i miękkie, więc z ozorków często przygotowuje się również gulasz. Smaczne są także ozorki wieprzowe w galarecie.

Polecane przepisy do kategorii Nerki wieprzowe