Polędwiczki wieprzowe to delikatne, pyszne mięso. Podczas ich przygotowania musimy pamiętać, że ważne jest to, by pozostały one soczyste, bo łatwo je przesuszyć w piekarniku. Podpowiadamy, jak upiec je idealnie.
Ile piec polędwiczki wieprzowe?
- Polędwiczki wieprzowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Większe kawałki mięsa zostawiamy o 10 minut dłużej w piecu.
- Możemy również obsmażyć je najpierw na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
- Mięso to pieczemy w naczyniu żaroodpornym, folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia.
- Przed pieczeniem dobrze jest mięso zamarynować w ulubionych przyprawach: rozmarynie, papryce, tymianku, czy majeranku, dodatkowo w oliwie, soku cytrynowym, occie balsamicznym i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Jak sprawdzić czy polędwiczki są dobrze upieczone?
- Żeby sprawdzić, czy polędwiczki są już gotowe, należy przekroić jedną w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być ścięte na całym przekroju.
- Dodatkowo jeśli po przekrojeniu z mięsa wycieka bezbarwny płyn to znak, że polędwiczki wieprzowe są już gotowe do podania.