Ile piec polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki wieprzowe pieczemy około 30 minut, czas wydłużamy jeśli kawałki mięsa są wyjątkowo duże.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile piec polędwiczki wieprzowe?
fot. fotolia
Polędwiczki wieprzowe to delikatne, pyszne mięso. Podczas ich przygotowania musimy pamiętać, że ważne jest to, by pozostały one soczyste. Jeśli będziemy trzymali je w piecu odpowiednio długo, na pewno takie właśnie będą.

Ile piec polędwiczki wieprzowe?
  • Polędwiczki wieprzowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Większe kawałki mięsa zostawiamy o 10 minut dłużej w piecu.
  • Możemy również obsmażyć je najpierw na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, a następnie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
  • Mięso to pieczemy w naczyniu żaroodpornym, folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia.
  • Przed pieczeniem dobrze jest mięso zamarynować w ulubionych przyprawach-rozmarynie, papryce, tymianku, czy majeranku, dodatkowo w oliwie, soku cytrynowym, occie balsamicznym i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Jak sprawdzić czy nasze polędwiczki jest już gotowa?
  • Żeby sprawdzić, czy polędwiczki są już gotowe, należy przekroić jedną w najgrubszym miejscu. Mięso powinno być ścięte na całym przekroju.
  • Dodatkowo jeśli  po przekrojeniu z mięsa wycieka bezbarwny płyn to znak, że polędwiczki wieprzowe są już gotowe do podania.