Wątróbka ma wielu wielbicieli i coraz częściej gości na naszych stołach. Słynie z bogactwa witamin A, D, PP, z grupy B, a także składników mineralnych m.in. cynku, żelaza i miedzi. Do najczęściej wykorzystywanych odmian, należą wątróbka wieprzowa, wołowa oraz drobiowa. Poza wartościami odżywczymi, przysmak ten jest ceniony na całym świecie, również za swoje walory smakowe. Charakterystyczny i oryginalny smak, ma wielu wielbicieli wśród dorosłych i dzieci. Bowiem dobrze przyrządzona wątróbka, smakuje jak najznakomitsze z dań!
Pysznym sposobem na użycie w kuchni wartościowej wątróbki, jest przygotowanie z niej gulaszu lub wyśmienitego pasztetu. Na naszych stołach gości w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub wspomnianych owoców i warzyw. Wisienką na torcie w przyrządzaniu wątróbki jest jej odpowiednie doprawienie, w przypadku podrobów należy stosować się do zasady „im mniej tym lepiej”, zbyt duża ilość przypraw przytłoczy to co w nich najlepsze.
Czeka na Was wiele sprawdzonych przepisów. Sprawdźcie najlepsze z najlepszych!
Polecane smaki
Kiedy codzienne menu jest nudne i monotematyczne, warto urozmaicić je o smaczny i zdrowy składnik. Wątróbka drobiowa z bakłażanem i cebulką spisze się świetnie w roli pysznego obiadu. Iwa643 wykorzystała bakłażana, który doda daniu wykwintnego smaku. Warto spróbować także znakomitego gulaszu wieprzowego z wątróbką. Autorka przepisu misia13 wykorzystała aromatyczne, suszone zioła. Tak przygotowany smakołyk podać można do ziemniaków, kaszy lub ryżu. Konieczne spróbować musicie także wątróbki w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami. 2milutka zamarynowała wątróbkę w piwie, dzięki czemu zyskała ona niespotykane walory smakowe.
A może macie ochotę na owocowe połączenie? Nic w tym dziwnego, mięso z owocami to najlepsza mieszanka. Jaga85 zaproponowała pyszną wątróbkę z ananasem na słodko. Przysmak tego typu zasmakuje szczególne najmłodszym domownikom. Na Waszych stołach zagościć może także zapieczona wątróbka z cebulą dodana przez Koper, danie to jest proste i szybkie w wykonaniu.
Nie możecie się również oprzeć wyszukanemu pasztetowi bez pieczenia, z wątróbki. Pyza w swej recepturze umieściła pyszną żurawinę, śmietanę kremówkę oraz idealnie pasujące przyprawy. Przysmak jest niezwykle kremowy, świetnie smakuje zwłaszcza na świeżym pieczywie. Kolejną sprawdzoną recepturą jest wątróbka z jabłkami z nutą majeranku. Autorka przepisu Cukiereczek 13 zadbała by danie nie tylko świetnie smakowało, ale także pięknie wyglądało!
Co sądzicie o naszych kulinarnych propozycjach? Który z przepisów najbardziej trafia w Wasze podniebienia? Pokażcie nam również Wasze propozycje najlepszej wątróbki. Zapraszamy do dodawania przepisów!
Weronika91
Dinah
Nina W.
tompie
Zosiaaa