![Polędwiczki wieprzowe z sosem z wina, kawy i czekolady Polędwiczki wieprzowe z sosem z wina, kawy i czekolady](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/poledwiczki-wieprzowe-z-sosem-z-wina-kawy-i-czekolady-253209.jpg)
Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnymi sosem z czekoladą i kawą to jeden z tych przepisów, który bez trudu powtórzycie we własnej kuchni, a smak potrawy, a w szczególności aromat sosu sprawi, że Wasi bliscy będą prosić o jeszcze!
Składniki (dla 4 osób):
- 4 równe polędwiczki wieprzowe, każda po ok. 180 g
- 2 oleju rzepakowego do smażenia
- świeży tymianek
- świeżo mielony pieprz, sól morska
- 200 ml wytrawnego Porto (lub innego czerwonego wina)
- 12 obranych szalotek
- 8 suszonych śliwek
- 1 laska cynamonu
- rozmaryn
- 1 filiżanka espresso
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Polędwiczki oprósz pieprzem i sola, obsmaż krótko razem z tymiankiem. Przełóż mięso na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut.
Czerwone wino zagotuj razem z posiekanymi szalotkami, śliwkami, cynamonem, rozmarynem i kawą. Gdy część płynu odparuje dodaj pokruszoną czekoladę...
Resztę przepisu znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens „Kawa: Świat w filiżance” (s.24). Oprócz przepisów na pyszne potrawy znajdziecie tam też wywiady z ekspertami, blogerami i mnóstwo ciekawostek!
mojapasjasmaku