Polędwiczki wieprzowe z sosem z wina, kawy i czekolady

  • 1

Ten prosty, efektowny i szalenie smaczny przepis z łatwością wykorzystacie we własnej kuchni, a trio kawa, wino i czekolada podbije Wasze kubki smakowe!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Polędwiczki wieprzowe z sosem z wina, kawy i czekolady

Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnymi sosem z czekoladą i kawą to jeden z tych przepisów, który bez trudu powtórzycie we własnej kuchni, a smak potrawy, a w szczególności aromat sosu sprawi, że Wasi bliscy będą prosić o jeszcze!

Składniki (dla 4 osób):

- 4 równe polędwiczki wieprzowe, każda po ok. 180 g
- 2 oleju rzepakowego do smażenia
- świeży tymianek
- świeżo mielony pieprz, sól morska

- 200 ml wytrawnego Porto (lub innego czerwonego wina)
- 12 obranych szalotek
- 8 suszonych śliwek
- 1 laska cynamonu
- rozmaryn
- 1 filiżanka espresso
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Polędwiczki oprósz pieprzem i sola, obsmaż krótko razem z tymiankiem. Przełóż mięso na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut.

Czerwone wino zagotuj razem z posiekanymi szalotkami, śliwkami, cynamonem, rozmarynem i kawą. Gdy część płynu odparuje dodaj pokruszoną czekoladę...

Resztę przepisu znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens „Kawa: Świat w filiżance” (s.24). Oprócz przepisów na pyszne potrawy znajdziecie tam też wywiady z ekspertami, blogerami i mnóstwo ciekawostek!

                                                 

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/22/imgz7LQuw.jpg