Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Śledzie z melonem

Śledzie z melonem

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nachosy z indykiem

Nachosy z indykiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fingersy w tortilli

Fingersy w tortilli

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kanapka gyros

Kanapka gyros

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ruloniki z salami

Ruloniki z salami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

galaretka drobiowa

galaretka drobiowa

dzastmi dzastmi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tartinka śledziowa

Tartinka śledziowa

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowe ruloniki

Kolorowe ruloniki

bernika bernika
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kudłacze z makreli

Kudłacze z makreli

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przekąska lazurowa

Przekąska lazurowa

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galaretki drobiowe

Galaretki drobiowe

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Frittata z rybą

Frittata z rybą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: