Sałatka z serem feta
Ser feta jest idealnym składnikiem w sałatkach z pomidorami (zarówno suszonymi, jak i świeżymi), brokułami, kurczakiem, sałatą lodową, rzodkiewką, szczypiorkiem, a nawet anchois. Ser feta można kupić w formie zbitej bryłki lub pokrojonych w kostkę kawałków zanurzonych w solance. Ta druga opcja znacznie przyspiesza przygotowanie sałatki. Feta doskonale topi się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu można w bardzo prosty i szybki sposób przyrządzić z niego serowo-śmietanowy sos do sałatki. W tym celu podgrzewa się ser w rondelku z niewielką ilością mleka. Feta pysznie komponuje się w sałatkach z grillowanymi warzywami, np. bakłażanami czy papryką. Idealnie pasuje również do szparagów, awokado, karczochów, kaparów i cukinii. Sałatki makaronowe z serem feta to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Feta doskonale smakuje z owocami, np. z brzoskwiniami, melonem, malinami i arbuzem. W tym ostatnim przypadku genialnym pomysłem jest przygotowanie owocowo-warzywno-serowej pizzy.