Kuchnia grecka

Mówi się, że kuchnia grecka jest jedną z najlepszych na świecie. Czym zasłużyła sobie na to miano?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuchnia grecka
Specyficzny charakter greckich potraw wywodzi się jeszcze z czasów starożytnych.

Grecja ze względu na dogodne położenie geograficzne bogata jest we wszystkie składniki używane do przyrządzania tradycyjnych potraw. Dawniej były to głównie dania rybne i z owoców morza. Mniej popularne było mięso, przygotowywane jedynie na specjalne okazje. Do dziś głównymi składnikami kuchni greckiej są również świeże warzywa, owoce, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju sery i pieczywo.

Ponad wszystkim króluje oliwa z oliwek. Niegdyś używano jej do celów kosmetycznych (jako balsam do ciała i odżywka do włosów), obecnie stanowi podstawę wszystkich greckich potraw. Używa się jej do smażenia i grillowania, polewając nią mięso, do sałatek i sosów, smaruje się nią nawet chleb.
Podstawą współczesnych greckich dań są różnego rodzaju mięsa, głównie baranina i wołowina, ale również wieprzowina i jagnięcina. Przygotowuje się je smażąc, piekąc lub grillując. Najbardziej popularne to souvlaki, czyli szaszłyki z jagnięciny lub baraniny, choirino kritiko - grube kotlety wieprzowe, cielęcina duszona z ziemiankami, zwana moschari kacrolas me patates, pasticio wykonane z makaronu, mięsa mielonego, pomidorów, zapieczone z żółtym serem czy tak dobrze nam znany gyros, opiekany na specjalnym palniku. Na uwagę zasługuje piperies jemistes – nadziewana ryżem i mięsem papryka z przyprawami, polana sosem pomidorowym,  musaka – zapiekanka  z bakłażanów, ziemniaków i mięsa oraz  dolmades, czyli gołąbki zawijane w liście winogron. Ważne dla greckiej kuchni są także gęste i treściwe zupy, które mogą stanowić samodzielny posiłek. Przygotowuje się je zazwyczaj z grochu, fasoli (fasolada) i soczewicy z dodatkiem mięs.
Grecka kuchnia, prócz obfitych dań mięsnych, oferuje całą gamę lekkich dań wegetariańskich, opartych o świeże warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy oraz owoce. Grecka sałatka, przyrządzona z sera fety, oliwek, cebuli i pomidorów, doprawiona oregano i oliwą z oliwek znana jest na całym świecie i podbiła serca wielu Europejczyków. Orzeźwienie w upalne dni przynosi sałatka z arbuza, fety i liści mięty. Dość często używanymi składnikami są fasola, bakłażany, pomidory, karczochy, pora oraz groch, z którego przygotowuje się pastę favę.

Amatorzy morskich smaków w kuchni greckiej znajdą wiele interesujących pozycji. Przygotowuje się przeróżne rodzaje ryb, z których najbardziej popularną jest barwena oraz krewetki, ośmiornice i kalmary, smażąc je lub grillując.
Żadne grecki posiłek nie obejdzie się bez przekąsek, zwanych mezedes, chleba i placków,  sosów i różnego rodzaju serów. Do najbardziej popularnych można zaliczyć tzatziki - pastę z twarożku z czosnkiem, jogurtem, ogórkiem i miętą, kolokithakia tyganita - smażone kabaczki, melitzanes - duszone bakłażany i skordalia - pastę czosnkową używaną do smarowania pieczywa. Trzeba także wspomnieć o plackach pita, podobnych nieco do ciasta francuskiego. Nadziewane są przeróżnymi farszami, tiropita - serem feta i spankopita - szpinakiem. Bardzo aromatycznym i smacznym sosem jest ladolemono , na bazie oliwy i cytryny, ale używa się w dużych ilościach także sosów pomidorowych i czosnkowych.

Grecy uwielbiają długie biesiady, obficie zroszone alkoholem. Najpopularniejsze trunki to lokalne wina (białe Cambas, Calliga z wyspy Rodos,  Logado z Krety i czerwone Boutari Nemea i Naoussa) i 48-procentowe ouso me mese - ouzo, przyprawiane anyżem lub koprem, o bardzo specyficznym smaku.

Kuchnia grecka to nie tylko wysokiej jakości składniki, harmonia specyficznych smaków i aromatów, ale przede wszystkim tradycja kulinarna przekazywana z pokolenia na pokolenie.