Zapiekanka ziemniaczana wydaje się być jednym z prostszych
dań jednogarnkowych. Jednak poziom jej skomplikowania
zależy od składowych naszego dania. Najprostsza wersja, posiada w swoim składzie ziemniaki pokrojone w talarki,
ser, szynkę i trochę śmietanki. Jednak wystarczy dodać
szpinak, suszone pomidory albo mięso, żeby danie to zyskało na wykwintności.
Wspomniane już
mięso możemy dodać w różnej postaci. Sprawdzi się zarazem
mielone gotowane w sosie pomidorowym, jak i upieczone
kawałki mięsiwa. Do wyboru mamy mięso wieprzowe, wołowe, z kurczaka, a nawet cielęcinę. Również
ryby idealnie skomponują się z ziemniakami. Dodanie do
zapiekanki ziemniaczanej brokuł,
grzybów lub
cukinii sprawi, że nabierze ona
kolorów i znacznie lepszego smaku.
Kwintesencją zapiekanki ziemniaczanej są ziemniaki. Do tego dania można je pokroić w
talarki, zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki. Niektórzy preferują też zapiekankę ziemniaczaną z
puree z ziemniaków. Ostatnim elementem jest
sos. Nie w każdej wersji go znajdziemy. Idealnym towarzyszem tego dania jest
biały sos na bazie sera i jajek, ale sprawdzi się też
czerwony sos z papryki lub pomidorowy.
Podzielcie się koniecznie swoimi pomysłami na zapiekanki ziemniaczane!!