Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i sera
Obrane ziemniaki, osolone, gotujemy ok. 15 minut, kroimy na plasterki. Dokładnie obieramy mięso z korpusu kurczaka wyciągniętego z rosołu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy obrane mięso, koncentrat pomidorowy, imbir, kminek dla lepszego trawienia, pieprz, wyciskamy czosnek. Smażymy wszystko 5 minut na niedużym ogniu mieszając.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy warstwami na przemian plasterki ziemniaków i usmażone mięso. Zalewamy wszystko Pomysłem na zapiekankę ziemniaczaną zmieszanym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i dla koloru szczyptą zmielonej słodkiej papryki. Wkładamy nie przykryte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.
Podajemy gorące, najlepiej z ogórkami konserwowymi. Syte i smaczne.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy warstwami na przemian plasterki ziemniaków i usmażone mięso. Zalewamy wszystko Pomysłem na zapiekankę ziemniaczaną zmieszanym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i dla koloru szczyptą zmielonej słodkiej papryki. Wkładamy nie przykryte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.
Podajemy gorące, najlepiej z ogórkami konserwowymi. Syte i smaczne.