monika1980113

monika1980113

Kucharz
[Przepisów: 16]

Przepyszny Grzesiek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ja na wierzch posypuję kawą i czekoladową posypką. Ale można polać polewą czekoladową bądź wedle własnego uznania.

Przepyszny Grzesiek

Składniki:

Przepyszny Grzesiek

 

Sposób przygotowania:

Przepyszny Grzesiek
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka. Sypkie składniki połączyć i wsypać do ubitych jaj. Wymieszać. Przelać do tradycyjnej blachy. Piec ok. 45 minut. Ciasto z białek: Na początek powiem, że można białka wykorzystać z pączków. Chyba, że mamy co zrobić z żółtkami. Białka mogą być z poprzedniego dnia. Ja przechowuje je w lodówce. Białka ubić z cukrem. Orzechy i wafle pokruszyć wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia wsypać do białek wymieszać. Piec ok. 30 minut, aż się zarumieni. Masa: Z 3/4 litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W jednej szklance mleka wymieszać mąki, budynie i cukier, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie dodawać stopniowo do margaryny i miksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę (ostudzoną). Wymieszać. Ciemny biszkopt przekroić na pół i po kolei łączymy placek: - ciemny biszkopt - 1/2 masy - ciasto z białek - 1/2 masy -ciemny biszkopt