luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Przysmak węża

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Danie, które zachwyci każde podniebienie:)

Przysmak węża

Składniki:

Przysmak węża

 

  • 500 gram filetu z kury
  • 1 paczka Makaronu ryżowego-wstążki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 słoik z kawałkami bambusa
  • 1 czerwona papryka
  • 3 grzybki suszone Schiitake
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku z drobiu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Przysmak węża
Mieso pokroic na bardzo male kawalki. Wlozyc do woreczka foliowego i zalac olejem wymieszanym z sambal oelek. Odstawic na kilka godzin do lodowki. Grzyby zalac woda, odstawic na 60 min. Po tym czasie pokroic na kawalki i gotowac przez 15 min. Odcedzic z wody. Cebule obrac, pokroic na kawalki, posolic i przysmazyc na rozgrzanym oleju. Marchewke oczyscic, pokroic w cienkie slupki i dodac do cebuli. Papryke przekroic, oczyscic z nasion, umyc i pokroic na male kawalki. Dodac do cebuli i marchewki i smazyc na pol-miekko. Czosnek obrac, zmiazdzyc i dodac do usmazonych warzyw. Mieso smazyc 5 min. na bardzo rozgrzanym woku lub patelni, dodac sos sojowy i 1/2 szklanki goracej wody wymieszanej z bulionem w proszku i 1 lyzeczka maki ziemniaczanej. Do miesa dodac jarzyny, wymieszac . Makaron ryzowy wrzucic do wrzacej wody i odstawic pod przykryciem na 5 min. Nastepnie odcedzic. Rozgrzac olej i smazyc posolony makaron ok.5 min. Gotowy makaron podac z usmazonym miesem z jarzynami .

Tagi:

makaron sosy mak