Sposób przygotowania:
Szpinakowe zawijańce Eli z pstrągaprzygotowanie pstrągów
Pstrągi oskrobać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie pstrągów cd
Z osuszonych pstrągów wyciąć filety.
przygotowanie pstrągów cd
Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesypać filety z pstrąga i włożyć do lodówki na noc.
przygotowanie farszu
Ze szpinaku odciąć ogonki, umyć go na sicie i odwirować lub osuszyć.
przygotowanie farszu cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie farszu cd
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, przyprawy i chwilę smażyć. Dodać szpinak, smażyć aż zmięknie i ostudzić.
przygotowanie zawijasów
Filety oczyścić z cebuli i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie zawijasów cd
Na filetach rozłożyć przesmażony szpinak.
przygotowanie zawijasów cd
Na filetach ze szpinakiem położyć po słupku sera żółtego.
przygotowanie zawijasów cd
Przygotowane filety ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim zawijasy i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!