Ania Kaczorek

Ania Kaczorek

Kucharz
[Przepisów: 20]

Pstrąg pieczony z estragonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Osoby z miażdżycą powinny jeść ryby co najmniej 2 x w tygodniu

Pstrąg pieczony z estragonem

Składniki:

Pstrąg pieczony z estragonem

 

  • Pstrąg - 400g

 

  • Na marynatę:

 

  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1,5 łyżeczki
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 1 ząbek
  • estragon - 1,5 łyżeczki
  • natka pietruszki - 1,5 łyżeczki
  • musztarda - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z estragonem
Porcja dla 2 osób



Na jedną porcję:



Energia - 290 kcal

Tłuszcz ogółem - 14g

Cholesterol - 110mg



Na obu bokach ryby wykonaj równoległe, ukośne nacięcia. Z wymienionych składników przygotuj marynatę. Wlej marynatę do miski i obtocz w niej rybę. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw rybę do lodówki na około 2 h. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do temp. około 180 stopni. Piecz pół godziny.