Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczony z ziemniakamiPrzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pół pęczka posiekanego koperku, pokrojoną drobno żółtą papryką, posiekaną grubiej cebulę oraz mieloną papryką, tymiankiem i sól.
Mieszamy dokładnie z ziemniakami. Przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni, na ok 30 minut. Od czasu do czasu ziemniaki mieszamy.
Przygotowanie ryb
Ryby dokładnie myjemy, potem osuszamy. Każdą nacieramy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Jeśli mamy czas dobrze wstawić ryby na godzinę do lodówki, aby przeszły solą i cytryną. Masło rozcieramy z resztą koperku i nacieramy w środku każdą rybę.
Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i układamy na nich ryby. Wstawiamy z powrotem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. W połowie pieczenia smarujemy ryby masłem.