szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pstrąg pieczony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg został wewnątrz natarty koperkowym masełkiem, dlatego jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Ziemniaki zaś mają delikatny, czosnkowy posmak.

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Składniki:

Pstrąg pieczony z ziemniakami

 

  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • sól ,pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 żółta papryka
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Przygotowanie ziemniaków

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Przygotowane ziemniaki przed wstawieniem do piekarnika.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pół pęczka posiekanego koperku, pokrojoną drobno żółtą papryką, posiekaną grubiej cebulę oraz mieloną papryką, tymiankiem i sól.

Mieszamy dokładnie z ziemniakami. Przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni, na ok 30 minut. Od czasu do czasu ziemniaki mieszamy.

Przygotowanie ryb

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Pstrągi przed wstawieniem do piekarnika.

Ryby dokładnie myjemy, potem osuszamy. Każdą nacieramy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

Jeśli mamy czas dobrze wstawić ryby na godzinę do lodówki, aby przeszły solą i cytryną. Masło rozcieramy z resztą koperku i nacieramy w środku każdą rybę.

Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i układamy na nich ryby. Wstawiamy z powrotem i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. W połowie pieczenia smarujemy ryby masłem.