Sposób przygotowania:
Pstrąg w galarecie
Pstrąga patroszymy, myjemy, polewamy sokiem z cytryny, solimy również od środka, odstawiamy na 30 min. Do dużego garnku lub na płaską blachę do ciasta wlewamy 2 litry wody i ustawiamy na palnik od gazu, solimy łyżką soli, wrzucamy listki, ziele, koper, natkę, posiekaną pietruszkę, marchewkę, seler oraz podpieczoną na palniku cebulę. Wywar gotujemy 10 minut i wkładamy pstrąga, gotujemy go po 15 min z obydwu stron, wyjmujemy, studzimy. Por siekamy i wkładamy do środka. Pstrąga układamy na dużym półmisku. Wywar od niego przecedzamy i dodajemy ocet i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i zimną zalewamy rybę, zostawiamy w lodówce do czasu gdy będzie tężeć i dekorujemy papryką, kukurydzą oraz marchewką i natką.