Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pstrąg w galarecie wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gotowana ryba w galarecie.

Pstrąg w galarecie wg Beatris

Składniki:

Pstrąg w galarecie wg Beatris

 

  • 2 średnie pstrągi
  • 1 litr zimnej wody
  • 4 łyżki octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • seler - wg uznania
  • 2 liście pora
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pstrąg w galarecie wg Beatris
Ryby oczyścić, pokroić w dzwonka, przełożyć do garnka. Do ryb dodać obraną pietruszkę, seler, umyte liście pora, obraną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę i ocet powoli zagotować. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1-1,5godziny. Po tym czasie rybę wyciągnąć z wywaru, ułożyć na półmisku. Dowolnie udekorować. Rybę lekko posolić. Do gorącego wywaru dodać żelatynę, dobrze ją rozpuścić, zagotować, odstawić na chwilę, żeby osad opadł na dno. Wywar przecedzić (uważać, żeby nie zlać osadu). Rybę delikatnie polać przestudzonym wywarem, odstawić do stężenia.

Tagi:

pstrąg